Deprecierea leului a majorat rata inflatiei

Deprecierea leului a majorat rata inflatiei
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 9 mai 2010   Ora: 22:23

Anticiparile analistilor privind rata anuala a inflatiei din luna aprilie au variat intre 4,2% si 4,5%. Inflatia a inregistrat maximul acestui an in luna ianuarie, dupa ce preturile au crescut cu 1,7% fata de decembrie, determinand o rata anuala de 5,2%.

In februarie si martie preturile au crescut cu 0,2%, astfel ca rata anuala a coborat la 4,49% si, respectiv la 4,2%. Economistul sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, estimeaza ca preturile de consum au avansat in aprilie cu 0,4% fata de luna anterioara, ducand la majorarea ratei anuale la 4,3%.

"Deprecierea cursului de schimb, precum si scumpirea medicamentelor au dus la urcarea ratei anuale a inflatiei. Procesul de dezinflatie a fost sustinut de cererea anemica.

Tot in acest sens a actionat, probabil, si anul agricol bun 2009", a explicat Chidesciuc. Cursul mediu de schimb calculat de Banca Nationala a Romaniei pentru luna aprilie a fost de 4,1285 lei/euro, in crestere cu aproape 1% comparativ cu nivelul mediu din martie, de 4,0879 lei/euro.

Totodata, de la 1 aprilie pretul medicamentelor a urcat cu pana la 6%, fiind actualizat in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pentru acest an. Chidesciuc previzioneaza ca pana la finele primului semestru inflatia va ramane relativ stabila, iar rata anuala va avansa la 4,4% in luna iunie.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, anticipeaza ca preturile de consum au avansat in aprilie cu 0,5% fata de martie, ducand la o rata anuala de 4,4%, in principal din cauza cresterii preturilor la medicamente si deprecierii cursului de schimb.

Si Dumitru considera ca inflatia anuala se va mentine relativ stabila in lunile urmatoare, in jurul nivelului de 4,3%.

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank Romania, Rozalia Pal, este cea mai optimista in prognozarea evolutiei inflatiei pentru luna aprilie, in conditiile in care estimeaza o rata lunara de 0,3% si mentinerea indicatorului anual la nivelul din martie, de 4,2%.

"Estimam ca au fost cresteri de preturi la combustibili, dar si pe segmentul serviciilor, ca urmare a deprecierii leului in aprilie", a mentionat Pal. La polul opus, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca rata anuala a inflatiei crescut in aprilie la 4,3 - 4,5%, mentinandu-se in tinta BNR.

Referitor la implicatiile evolutiei inflatiei in lunile aprilie-mai asupra urmatoarei decizii de politica monetara a BNR, analistii au opinii diferite. Dumitru si Pal anticipeaza mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la finele lunii iunie, in conditiile intensificarii riscurilor privind inflatia.

"Ne asteptam la mentinerea dobanzii de politica monetara in urmatoarea sedinta, in conditiile in care riscurile pentru inflatie, atat din mediul economic intern cat si cel international, sunt in crestere", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Pal noteaza ca au reaparut presiuni de depreciere a leului si ca, in plus, dobanda de politica monetara este deja la un nivel destul de redus.

"Estimam ca banca centrala va fi mai precauta, deoarece exista in continuare riscuri pe partea inflatiei, provenite din deprecierea leului", a explicat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Pe de alta parte, Chidesciuc anticipeaza ca banca centrala va reduce la finele lunii iunie dobanda de politica monetara pentru ultima data in acest an, respectiv cu 0,25 puncte procentuale, la 6%.

"Avand in vedere ca BNR se asteapta la o rata anuala a inflatiei de 4,3% in iunie, cred ca datele de inflatie pe lunile aprilie si mai vor fi neutre (pentru urmatoarea decizie de politica monetaa a BNR -n.r.). Evolutia leului si eventualele presiuni de depreciere asupra monedei locale sunt mult mai importante in ceea ce priveste decizia de politica monetara", a explicat economistul-sef al ING Bank Romania.

Pentru finele anului, majoritatea analistilor considera ca banca centrala va atinge tinta de inflatie, de 3,5% cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. Astfel, Dumitru si Anghel anticipeaza ca inflatia se va situa la finele acestui an la 4%, in timp ce Pal previzioneaza o rata anuala de 4,2%.

Totusi, Chidesciuc estimeaza ca inflatia se va plasa la sfarsitul acestui an la 4,9%, in principal din cauza impactului nefavorabil al preturilor alimentare, care au scazut foarte mult in semestrul doi al anului trecut. "Depinzand de cat de mult vor fi reduse salariile si pensiile, s-ar putea ca inflatia sa nu creasca atat de mult cat ne asteptam in prezent", a concluzionat Chidesciuc.

Banca Nationala a revizuit in urcare, in aceasta saptamana, prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%, si pentru 2011, de la 2,7% la 2,8%. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. INS va publica marti datele privind evolutia inflatiei in luna aprilie. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult