Deficitul bugetar s-a adancit la 16,7 miliarde lei
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 28 iunie 2010 Ora: 13:23
Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 64,2 miliarde lei, cu 1,6% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.
La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent: taxa pe valoare adaugata cu - 7,8%, impozitul pe venit cu - 6,4%, impozitul pe profit cu - 2,7%.
Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 4,4% in timp ce la accize s-a inregistrat o crestere de 20 milioane lei ceea ce reprezinta 0,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
De asemenea, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 802,0 milioane lei precum si a sumelor restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 915 milioane lei.
Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 80,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB.
Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 965 de milioane lei, ceea ce reprezinta cca. 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%.
In acest sens, Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor au anuntat ca au elaborat un proiect de OUG de modificare a Legii finantelor publice locale, care propune noi reglementari privind cheltuielile cu bunuri si servicii, la nivelul administratiei publice locale, precum si un nou mod de calcul al numarului maxim de angajati din administratie.
Proiectul de OUG propune aceste schimbari dupa recomandarile Fondului Monetar International, ale Comisiei Europene si ale Bancii Mondiale, privind eficientizarea administratiei publice locale si reducerea cheltuielilor bugetare ale autoritatilor administratiei publice locale.
Proiectul de OUG poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerul Administratiei si Internelor.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (102,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.
De asemenea, la nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei, incalzirea locuintei.
Cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult