Cursul valutar: 4 lei/euro, scenariu posibil
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 25 martie 2010 Ora: 21:30
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, si Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania, considera ca evolutia cursului de schimb va fi relativ constanta in urmatoarea luna, in jurul nivelului de 4,1 lei/euro, dar au opinii diferite legate de evolutia ratei de schimb dupa acest orizont de timp.
Dumitru a explicat ca aprecierea leului de la inceputul anului si pana in prezent s-a produs pe un fond de imbunatatire a sentimentului investitorilor pe pietele internationale, inclusiv din Europa Centrala si de Est, chiar daca dobanzile in piata monetara din Romania au scazut substantial.
"Cursul va stagna in urmatoarea luna, in jurul nivelului de 4,1 lei/euro. Variatii de 1-2% nu au nicio relevanta", considera economistul Raiffeisen Bank.
El considera ca fundamentele economice ale leului sunt in acest moment mult mai bune decat la inceputul anului 2009, in primul rand intrucat corelatia productivitate-salarii si indicatorii de vulnerabilitate externa s-au imbunatatit substantial.
Dumitru atrage insa atentia ca, chiar daca din punct de vedere fundamental leul are potential de apreciere, o apreciere rapida si prea puternica nu este de dorit, in conditiile in care motorul care trage economia din recesiune este exportul.
"Cursul va scadea sub 4 lei/euro in ultimul trimestru din acest an. Daca va cobori mai repede sub acest prag, nu cred ca se va mentine acolo", a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Si Chidesciuc considera ca o stabilizare a cursului sub nivelul de 4 lei/euro ar putea avea efecte negative asupra economiei. El crede ca atingerea unei cotatii de 4 lei/euro este posibila, insa doar pentru o perioada scurta, si anticipeaza ca ulterior va urma o corectie, respectiv o usoara tendinta de depreciere in urmatoarele 3-6 luni.
"Motivele pentru corectie sunt multiple, dar in primul rand este vorba despre posibila opozitie manifestata de BNR ca urmare a faptului ca economia Romaniei nu si-a revenit.
Apoi, multe banci centrale ar putea anunta masuri de retragre a lichiditatii de pe piata, ceea ce ar reduce avantajul leului si ar pune presiune in sensul deprecierii monedei nationale", a explicat Chidesciuc.
Totodata, el a precizat ca daca problemele din Grecia si zona euro persista, atunci leul si alte monede din regiune ar putea avea de suferit. De asemenea, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, considera ca atingerea unui curs de 4 lei/euro este posibila, dar ca va fi urmat de un recul.
"Atingerea unei paritati de 4 lei/euro este posibila si poate fi chiar consolidata in masura in care aprecierea leului va fi corelata cu economia. Probabil acest lucru se va materializa in urmatoarele 30-60 de zile, insa cred ca va fi urmat de un recul.
Oricum, acest fapt nu ar trebui sa amplifice asteptarile privind evolutia ulterioara a cursului", considera economistul-sef al BRD. Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a afirmat ca nivelul ratei de schimb valutar va cobori sub 4 lei/euro, dar "cu cat se va intampla mai tarziu, cu atat mai bine".
"Sper ca leul sa nu coboare intr-o luna sub 4 lei/euro, desi presiunile de apreciere sunt mari, mai ales in perioada Sarbatorilor de Paste", a spus Anghel.
El considera ca presiuni in sensul aprecierii leului vor exista in perioada urmatoare, dar a mentionat ca este foarte important de vazut cum va utiliza banca centrala regimul de flotare controlata a cursului.
Anghel a aratat ca BNR dispune de mai multe parghii pentru oprirea unei deprecieri a leului decat pentru stoparea aprecierii monedei, in conditiile in care rezervele valutare sunt excesive.
"Este posibil ca BNR sa aiba interventii, verbale sau de orice alte tip, doar ca la un moment dat exista o limita. (...) Banca centrala ar putea interveni prin cumpararea de euro, ceea ce ar insemna majorarea rezervelor internationale.
Acest lucru ar putea insemna insa, pe de o parte, un buffer pentru plata fondurilor luate de la FMI", a incheiat economistul-sef al BCR. Cursul de referinta anuntat de BNR a coborat, joi, pentru a treia sedinta consecutiv, ajungand la un nou minim al ultimului an si doua luni, de 4,0653 lei/euro, desi leul si-a temperat aprecierea.
Moneda nationala s-a apreciat semnificativ in ultimele trei sedinte, ca urmare a vanzarilor de valuta. Astfel, cursul BNR a coborat in ultimele trei sedinte sub nivelul de 4,08 lei/euro, care nu a mai fost atins din ianuarie 2009.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult