Cinci mituri urbane nascute de criza

Cinci mituri urbane nascute de criza
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 5 mai 2010   Ora: 23:25

Le voi expune si analiza foarte succinct mai jos, incercind (mai ales avind in vedere ca acest demers se adreseaza spatiului mioritic) sa accentuam dezvoltarile lor in Romania. Ordinea de mai jos este aleatorie.

1. "Marx a avut dreptate". Acest text a fost scris pe pancartele unor manifestanti din SUA si nu numai. Mai precis, analiza sistemului capitalist si diagonsticul sever pus acestuia de batrinul Karl in urma cu un secol si jumatate se dovedeste corect in timp.

In fapt, este limpede ca Marx nu a avut dreptate. Sistemul comunist s-a prabusit aproape de la sine in 1989/1990 iar in China, Deng Xiao Ping l-a refomulat dramatic la finele anilor -80. Sistemul capitalist a cunoscut crize de proportii inca din zorii existentei sale si incepind cu a doua jumatate a secolului al XlX-lea, aceste crize au avut caracter cvasiglobal.

De fiecare data, crizele au fost depasite, prin reformularea unor componente ale sistemului (notiunea de protectie sociala, de pilda). In vremea lui Marx nu existau nici ONU, nici FMI si Banca Mondiala, nici Organizatia Mondiala a Comertului.

A compara sistemul capitalist de astazi cu cel descris de Karl Marx in secolul al XlX-lea este cum ai compara un automobile Model T cu o limuzina de ultima tehnologie.

2. Teoria conspiratiei. Actuala criza este actiunea miseleasca a unor forte obscure, menite sa asigure progresul unui plan anume. In functie de scopuri, apetit intelectual, pattern cultural, etc, etc, in spatele Planului se afla coporatiile (americane cu predilectie), China, iudeo-masonii, un obscur Guvern Mondial, etc.

Asemenea abordari apar la inceputul secolului al XX-lea si sunt exacerbate in timpul celor doua conflagratii mondiale si dupa. Uluitoarele maceluri de la Verdun sau din Galitia aveau nevoie de explicatii simple si clare, perceptibile la nivelul unui public semianalfabet si manipulabil prin noile masinarii de propaganda care se puneau la punct.

Orice criza - economica sau de alta naura - inseamna o injectie de andrenalina in trupul social, activind spaimele ancestrale legate de nevoile primare (hrana, adapost, securitate personala, etc). In fapt, asa cum scriam mai sus, crizele au insotit mereu economia libera.

Fara nici un guvern mondial din umbra, avalansa de argint adusa de colonistii spanioli din America incepind cu secolul al XVl-lea a provocat o hiperinflatie si o prabusire a preturilor in Europa, de exemplu.

3. Lacomia bancherilor a provocat criza. Lacomia este socotita una dintre principalele caracteristici antropologice ale fiintei umane. In regnul animal, nici o alta fiinta nu da dovada de lacomie, manifestata sub variile ei forme.

Ca minuitori de bani, bancherii nu au fost niciodata niste urmasi ai Sfintului Martin, gata sa-si imparta mantia cu saracul. Scopul unui bancher - ca si al celorlalti operatori economici, la urma urmei - este profitul. Sigur, uneori se sare calul si economia moderna a nascut anticorpii care uneori functioneza. Acordul Basel 2 este menit, de exemplu, sa sporeasca prudentialitatea bancara la nivel global.

4. Criza demonstreaza ca statele noncapitaliste - China este cel mai des intilnit exemplu - sunt avantajate.

Dupa Marea Criza din 1929-1933, multi economisti au tras concluzia pripita ca planificarea introdusa in proaspata, pe atunci, URSS, sub forma planului cincinal, a fost o masura buna, de vreme ce aceasta tara a fost afectata de seism intr-o masura mult mai mica decit Franta, Imperiul Britanic, SUA, etc.

In fapt, URSS a fost afectata mai putin de criza pentru ca abia iesea din lunga si profunda criza a dezintegrarii sistemului tarist, a pierderii Primului Razboi Mondial, a razboiului civil intre albi si rosii, etc.

Economia URSS era o economie autarhica, agrara, deci prea putin expusa oricum "virusilor" din exterior. In timp planul cincinal s-a dovedit un dezastru. China a reusit sa depaseasca exemplar efectele crizei, insa in conditiile in care isi dubleaza PIB-ul pe cap de locuitor in urmatorul deceniu, ramine una dintre cele mai sarace tari de pe Glob.

Lectia ei de economie - deloc lipsita de importanta - merita mult mai bine filtrata decit sunt unii analisti tentati sa o faca.

5. Va urma o resetare dramatica a hartii puterii in lume, SUA (de exemplu) incepind sa decada, etc, etc. Criza a inceput de doi ani, in mare parte efectele ei sunt depasite in SUA si intr-o parte importanta a Europei, iar Asia chiar are ritmuri de crestere importante.

Nu s-a intimplat, macar pina acum, nimic spectaculos in relatiile diplomatice, economice si militare din lume. Succesivele summituri G8 sau G20 au adus cu sine o retorica obisnuita, fara urmari vizibile.

Puterea globala este in miscare si periodic ea se reseteaza, dar setul de considerente care conduc la o atare situatie este mult mai complex/complicat decit sugereaza actuala criza.

Analistii, economistii si politologii nu au pus pe masa publica, pina acum, vreo teorie cu iz de "Contract social" sau macar de "Capitalul".

Discutiile s-au disipat dezamagitor intr-o retorica ieftina si s-a vorbit mult mai mult despre efecte decit despre eventualele cauze.

Am spus si am scris de mai multe ori ca actuala criza nu trebuie tratata cu o condescendenta pagubitoare pentru viitor. Insa alunecarea discursului public in zone gresite este cea mai buna cale pentru a nu identifica in mod real cauzele/efectele actualei stari de lucruri.

Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult