Care sunt cele mai mari riscuri pentru bancile romanesti?
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 21 aprilie 2010 Ora: 12:03
Pe de alta parte, la nivel global, bancherii se tem cel mai mult de consecintele ingerintelor politice, potrivit ultimei editii a raportului "Banking Banana Skins".
Studiul anual asupra riscurilor aferente sistemului bancar a evaluat si clasificat 30 dintre principalele riscuri cu care se confrunta bancile in actuala perioada de criza financiara.
Studiul se bazeaza pe raspunsurile a 450 de manageri seniori din sistemul bancar din 49 de tari, atat bancheri, cat si analisti din sectorul financiar si decidenti din randul autoritatilor de reglementare.
In Romania, 13 manageri de top din sistemul financiar autohton au participat la acest studiu.
Ei se tem in legatura cu fragilitatea economiei si cu privire la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii bancilor.
"O alta ingrijorare este legata de faptul ca aversiunea bancilor fata de riscuri va intarzia relansarea economica.
Unii respondenti considera ca, in cazul unei situatii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului; altii sunt preocupati de faptul ca acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului bancilor", se arata in comunicatul PricewaterhouseCoopers.
Astfel, nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este vazuta ca fiind urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglementari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit in gestionarea noilor provocari generate de criza.
"Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfarsitul anului 2008.
Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale.
Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori", a declarat Dan Iancu, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.
La nivel global, respondentii au indicat faptul ca politizarea bancilor, ca urmare a interventiilor de salvare si a operatiunilor de preluare de catre stat, reprezinta principala amenintare pentru situatia financiara a bancilor.
Riscul de "ingerinta politica" nu a fost indicat niciodata ca risc major in precedentele 15 editii ale rapoartelor "Banking Banana Skins".
Acesta este in stransa legatura cu riscul mentionat pe locul al treilea, "Excesul de reglementare", precum si cu ingrijorarea ca bancile vor fi prejudiciate suplimentar prin reactii exagerate la actuala criza.
"Este o ironie faptul ca deciziile politice sunt percepute ca si risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor.
Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari cativa ani pentru a se restabili increderea.
Pana atunci insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar", a spus David Lascelles, editorul raportului.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult