BNR: Procesul dezinflationist va continua

BNR: Procesul dezinflationist va continua
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 29 martie 2010   Ora: 11:08

"Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile", potrivit comunicatului BNR.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis luni reducerea dobanzii cheie la un nivel minim record de 6,5%, in conformitate cu estimarile analistilor, care nu excludeau, insa, o reducere mai mica a dobanzii, de doar 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care economia da in continuare semne de slabiciune, iar nivelul inflatiei nu este ingrijorator.

In ceea ce priveste situatia macroeconomica, BNR remarca existenta unor semnale ale ameliorarii activitatii in unele sectoare ale economiei nationale in timp ce in alte sectoare se mentin incertitudini. Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,49% in luna februarie, dupa cresterea pana la 5,2% din ianuarie, ca urmare a majorarii accizelor.

Politica monetara a BNR a continuat sa fie prudenta, vizand asigurarea convergentei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, precum si normalizarea ratelor de dobanda de pe piata monetara si din activitatea bancara.

In urma deciziei de luni, din 30 martie 2010, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit scade la 2,5% pe an, de la 3%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 10,5% pe an fata de 11%.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 15,75%, incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2010. "Datele statistice releva o usoara atenuare a ritmului de scadere a consumului final, imbunatatirea performantelor exporturilor si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile.

In acelasi timp, ritmul anual de crestere a creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, a ramas in teritoriu negativ", se arata in comunicatul bancii centrale. BNR remarca o imbunatatire semnificativa a lichiditatii din sistemul bancar, cu toate ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele si la creditele noi raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.

Totodata, consiliul de administratie al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

In ianuarie, banca centrala coborase dobanda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca in februarie sa continue in acelasi ritm, reducand dobanda la 7%. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in 4 mai 2010, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult