BNR majoreaza dobanda de politica monetara la 7%?
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 9 iulie 2010 Ora: 11:54
"Credem ca in prima faza banca centrala va lupta impotriva majorarii inflatiei prin mentinerea ratelor de pe piata aproape sau peste nivelul dobanzii de politica monetara (in acest fel leul este protejat intr-o anumita masura de depreciere).
In viitor, probabilitatea unei majorari a dobanzii cheie inainte de finele anului ar putea deveni tot mai mare", se arata intr-un raport al ING Bank Romania.
Analistii noteaza ca BNR a aratat, dupa sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, ca "va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute".
"A lupta impotriva efectelor de runda a doua necesita de obicei majorarea dobanzii de politica monetare si/sau aprecierea monedei. Cuvintele nu sunt suficiente in conditiile asteptarilor inflationiste ridicate si in care BNR a atins tinta de inflatie doar o data pana in prezent", se mai spune in raportul ING.
Analistii arata ca, in mod normal, BNR se abtine de la a reactiona la socuri exceptionale, precum majorari de TVA, dar banca este "fortata" sa actioneze la majorarea asteptarilor inflationiste, a preturilor la alimente, la deprecierea leului sau la efectele de runda a doua din cresterea TVA, daca acestea sunt semnificative.
"Votul de la Curtea Constitutionala este un vot pentru o inflatie corectiva.
Inflatia nemonetara nu necesita reactie din partea BNR. Daca am interveni, nu s-ar mai face corectia", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In luna iunie Curtea Constitutionala a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.
ING anticipeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la sedinta de pe 4 august, la 6,25% pe an, in conditiile in care nu vor disponibile datele privind evolutia inflatiei in iulie.
"Pana la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa fie evident ca riscurile pentru inflatie sunt ridicate astfel ca dobanda cheie ar putea fi majorata. Consideram ca exista o probabilitate semnificativa ca banca centrala sa fie suprinsa in mod pozitiv de impactul din TVA (...), dar in mod negativ de preturile la alimente, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. La sedinta de politica monetara a BNR din luna noiembrie ar trebui sa existe o noua majorare a dobanzii cheie", potrivit raportului ING Bank.
Analistii considera ca majorarea inflatiei ar putea necesita fixarea unei tinte de inflatie pentru 2012 "rezonabila", in jur de 4-5%, comparativ cu cea de 3% stabilita pentru anul viitor.
"BNR a explicat fixarea unor tinte de inflatie atat de joase prin planurile pentru adoptarea euro si controlul asteptarilor. Ultimul argument rezista inca (...), dar primul este prea slab in prezent si stabilirea unei tinte realiste ar majora creditbilitatea bancii centrale", se mai arata in studiul ING.
ING a revizuit in urcare estimarea privind inflatia in acest an, de la 4,1% la 7%, si pentru 2011, de la 4,5% la 5,1%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca, rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari.
Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.
Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult