Analistii: Romania intra in zona euro in 2015
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 6 mai 2010 Ora: 21:42
Anul 2015 este si tinta oficiala a Romaniei pentru adoptarea monedei comunitare. In sondajul efectuat in februarie, analistii au considerat ca problemele Greciei ar intarzia cu cel putin un an aderarea la zona euro a marilor state emergente.
Pentru Romania sondajul a indicat 2015 ca data probabila a adoptarii euro. Cei 40 de analisti consultati de Reuters in luna mai si-au mentinut estimarea pentru Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria, dar au amanat cu un an termenul de intrare a Cehiei in zona euro, in 2016.
Analistii au extins termenul maxim pana la care Romania ar putea adopta euro la 2024, de la 2020 in februarie, si l-au mentinut pe cel minim la 2014.
Intrarea Romaniei in mecanismul ratelor de schimb (ERM-2) va avea loc in 2013, potrivit prognozei medii a analistilor, cel mai devreme in 2011 si cel mai tarziu in 2021.
Totusi, opt economisti din 38 considera ca este posibil ca cel putin o tara dintre Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia, Romania si Cehia sa treaca la euro mai tarziu decat anticipa, respectiv in 2018, in crestere de la patru din 49 de analisti care luau in calcul o astfel de posibilitate in sondajul precedent.
"In ultima instanta, posibilitatea unei accederi rapide la zona euro a unei tari a fost afectata de criza din Grecia, iar diponibilitatea pentru extindere a membrilor actuali ai uniunii monetare va scadea", a afirmat Neil Shearing, analist la firma britanica de cercetare Capital Economics.
Controlul inflatiei, care a deraiat aplicatia Lituaniei pentru zona euro in 2007, este considerata o problema mai putin prezenta in Europa de Est, insa ar putea cauza dificultati Romaniei, Bulgariei si Ungariei, se arata in sondaj.
In cazul Romaniei, 19 din 23 de analisti considera ca leul se va aprecia fata de euro pana la intrarea in ERM-2, in timp ce patru se asteapta la stagnare. Astfel, potrivit mediei estimarilor a 12 economisti, leul va ajunge la 3,8 unitati pentru un euro la introducerea monedei in ERM-2.
Cea mai pesimista estimare indica un curs de 4,5 lei pe euro in 2013, in timp ce varianta cea mai optimista este 3,3 lei pentru euro.
Cel mai important obstacol pentru aderarea la zona euro este considerat controlul deficitului bugetar, de catre 27 de analisti, urmat de inflatie, 22 de analisti, si stabilizarea cursului leului, sapte analisti.
Romania are suficienta vointa politica pentru aderarea la euro, considera toti respondentii, in timp ce doar doi afirma ca procesul de intrare in spatiul monedei unice poate fi ingreunat de reducerea datoriei publice.
Reuters a consultat 40 de analisti, de la mai multe companii si institutii financiare, inclusiv Bank Millennium, Bank of Cyprus, BayernLB, BNP Paribas, Capital Economics, EFG Eurobank, Fitch Ratings, Generali PPF Asset Management, HSBC, KBC, London School of Economics,National Bank of Greece, Raiffeisenbank, RBC sau UniCredit.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult