Analistii anticipeaza o "cocoasa inflationista" in T3
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 9 aprilie 2010 Ora: 11:36
"Maximul inflatiei l-am vazut in ianuarie. Vom mai avea o crestere in aprilie, dupa care trendul va fi unul lin descendent, doar daca nu vor mai avea loc modificari ale preturilor administrate", a declarat pentru Mediafax economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.
In luna ianuarie, preturile de consum au crescut cu 1,7%, din cauza din cauza majorarii preturilor la tutun, tigari, combustibili si energie electrica, iar de la 1 aprilie pretul medicamentelor a urcat cu pana la 6%, fiind actualizat in functie de cursul valutar utilizat in bugetul pe 2010.
"Daca ne uitam la cauzele inflatiei, observam ca ele tin de structura economiei romanesti. Sunt cresteri de preturi care nu pot fi evitate, de exemplu la medicamente sau energie", a aratat economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca avansuri de peste un punct procentual precum in ianuarie vor mai avea loc in acest an doar in masura in care vor fi ajustari majore de preturi administrate.
"Riscurile cele mai mari ale inflatiei vin de la preturile administrate. Producatorii de gaze cer majorari ale preturilor de gaze de 17-18%, ceea ce este enorm, si ar putea avea un impact foarte mare", a spus Dumitru.
El anticipeaza o "cocoasa inflationista" in trimestrul al treilea, generata de cresteri ale preturilor administrate si de preturile la alimente, care vor fi afectate de un efect de baza negativ deoarece in perioada similara din 2009 preturile la alimente au stagnat, situatie greu repetabila in acest an.
Chidesciuc considera ca, istoric vorbind, producatorii intotdeauna au cerut cresteri de 15-20% a preturilor la gaze, dar au primit doar 5%, astfel ca este foarte posibil sa se intample la fel si de aceasta data.
Referitor la sansele ca BNR sa atinga tinta de inflatie stabilita pentru finele anului, de 3,5% plus/minus un punct procentual, analistii sunt de acord ca majorarea preturilor din prima luna a ingreunat misiunea BNR, dar nu toti cred ca banca centrala va rata tinta.
"Daca ne uitam in prima luna a anului inflatia a fost foarte mare. O mare parte din inflatia tintita pentru finele anului a avut loc in ianuarie. E o misiune extrem de dificila a banii centrale, dar inca realizabila. Daca preturile administrate vor creste foarte mult, povestea s-a incheiat", a spus Dumitru.
Economistul BCR vede si el inflatia in intervalul tintit de BNR, desi evolutia din primele doua luni ale anului ar putea indica un efort foarte mare. Pe de alta parte, Chidesciuc se asteapta ca inflatia anuala sa creasca incepand cu luna aprilie pana la 5% in trimestrul trei, nivel estimat si pentru finele anului.
In ceea ce priveste influenta pe care actualul nivel al inflatiei o are asupra dobanzii de politica monetara, analistii sunt de parere ca banca centrala ar mai putea reduce dobanda cheie pana la finele anului, dar nu foarte mult.
"Banca centrala, indiferent cat este inflatia, va incerca sa pastreze un ecart de 2-3 puncte procentuale intre dobanda si inflatie, pentru a fi prevazatoare si mentine o politica menita sa confirme aceasta tendinta a preturilor", a spus Anghel.
Potrivit economistului-sef al Unicredit, Rozalia Pal, continuarea procesului dezinflationist sustine relaxarea politicii monetare, astfel ca ea estimeaza o scadere de 25 de puncte de baza la urmatoarea sedinta a BNR, nivel la care se asteapta sa fie mentinut pana la finele anului.
Nici Dumitru nu crede ca vor mai avea loc ajustari majore la nivelul dobanzii de politica monetara si anticipeaza un nivel minim al dobanzii de 5,75% la finele anului. "Atunci cand vorbim de rata dobanzii de politca monetara conteaza cel mai mult asteptarile, iar asteptarile BNR asupra inflatiei sunt ca aceasta va scadea pronuntat.
Daca ar fi sa ne ghidam dupa viziunea BNR, rata dobanzii de politica monetara ar putea scadea spre 4%", considera Chidesciuc. In prezent, rata dobanzii de politica monetara se afla la un nivel minim istoric, de 6,5%, dupa ce banca centrala a redus dobanda cheie cu cate 0,5 puncte procentuale in fiecare luna de la inceputul acestui an.
BNR tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.
Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro. Institutul National de Statistica va anunta luni rata inflatiei pentru luna martie.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult