Veniturile populatiei au crescut in al treilea trimestru din 2012

Veniturile populatiei au crescut in al treilea trimestru din 2012 Data: 8 ianuarie 2013   Ora: 11:10

In trimestrul al treilea din 2012, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 2.457 lei, in crestere fata de venitul mediu inregistrat in precedentele trei luni, respectiv 2.396 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cheltuielile totale au fost, in medie, de 2.214 lei lunar pe o gospodarie, iar cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1%.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.080 lei lunar pe gospodarie (725 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 377 lei lunar pe gospodarie (131 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I, respectiv 50,5% in trimestrul II si 51,1% in trimestrul III 2012).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,0%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente(3,0%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (15,3%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul III 2012, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 8,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,0% din salarii, de 22,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,0% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (27,7%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 10,3% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29,6%) si celor din prestatii sociale (24,3%).

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere de doar 1% din cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult