Scaderea pretului petrolului si aprecierea leului lasa loc ieftinirii carburantilor

Scaderea pretului petrolului si aprecierea leului lasa loc ieftinirii carburantilor Data: 19 aprilie 2013   Ora: 15:50

Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a fost pe un trend ascendent de la inceputul anului curent si pana la finele primei jumatati a lunii februarie, cand a inregistrat maximul pe anul in curs; apoi, petrolul a intrat pe un trend puternic descendent, coborand de la aproape 120 USD pe baril pana la cca 96-97 USD, in ultimele zile ale saptamanii curente, atingand astfel minimul ultimelor noua luni.

"Petrolul a marcat in februarie o scadere de cca 4%; in martie a fost volatil, dar la finele lunii a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia; in luna aprilie (de la 1 pana pe 18 aprilie inclusiv), pretul petrolului a cazut cu cca 9,5%", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Mai multi factori au contribuit la aceasta scadere a pretului petrolului: FMI si-a redus estimarile privind cresterea economica la nivel global si a atras atentia asupra agravarii situatiei unor tari europene; economia Chinei a crescut trimestrul trecut cu un ritm sub asteptarile analistilor si investitorilor; UE si Zona Euro au in continuare probleme structurale nerezolvate si nu dau semne ca relansarea va avea loc in curand. Pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimarile privind cererea globala de petrol pe anul in curs. Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fata de euro si yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.

In luna aprilie, in acelasi timp cu scaderea pretului petrolului, leul s-a apreciat fata de dolarul american, cu cca 3%.

Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor in ultima perioada: de exemplu, un anumit tip de benzina, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scadere de 3,14%. "Desigur ca aritmetica preturilor carburantilor nu presupune o relatie de dependenta exclusiva a acestora fata de pretul petrolului si de cotatia leului fata de dolarul american: de exemplu, accizele si TVA-ul reprezinta o cota importanta din preturile carburantilor (aproape jumatate, potrivit unor companii petroliere). Cu toate acestea, scaderea consistenta a pretului petrolului impreuna cu intarirea monedei nationale lasa loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor in perioada imediat urmatoare, in lipsa unor evolutii care sa determine miscari ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabila", a aratat Silviu Pojar.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult