Preturile de transfer au devenit un aspect fiscal-cheie in Romania

Preturile de transfer au devenit un aspect fiscal-cheie in Romania Data: 28 februarie 2013   Ora: 14:11

Atentia autoritatilor fiscale romane in privinta preturilor de transfer este in continua crestere, acestea analizand tot mai atent tranzactiile desfasurate de companiile romanesti cu entitati afiliate, solicitand prezentarea unor studii privind preturile de transfer in cadrul diferitelor controale fiscale (controale axate pe impozitul pe venit sau chiar TVA).

Potrivit Studiului privind preturile de transfer in Romania – editia 2013, al Ernst & Young, entitatile romanesti considera preturile de transfer ca fiind unul din aspectele cu cea mai mare importanta cu care acestea se vor confrunta in perioada urmatoare. Mai exact, 63% din companiile multinationale care opereaza in Romania au afirmat ca preturile de transfer reprezinta un aspect-cheie la cel mai inalt nivel.

Avand in vedere faptul ca 52% dintre respondenti estimeaza o crestere a numarului si valorii tranzactiilor intre parti afiliate si ca 82% se asteapta la o crestere a numarului controalelor in acest domeniu, companiile ar trebui sa ia masuri in vederea pregatirii pentru posibilele controale ale autoritatilor fiscale pe tema preturilor de transfer, dar si pentru potentiale dispute in acest domeniu.

Nivelul de cunoastere al autoritatilor fiscale romane in privinta preturilor de transfer este in continua crestere, desfasurand analize mai aprofundate ale documentatiei preturilor de transfer. Aceasta a rezultat in mai multe cazuri de contestare a politicilor privind preturile de transfer adoptate de multinationalele care opereaza in Romania. De asemenea, experientele recente arata ca o alta arie de interes pentru autoritatile fiscale este distribuirea profiturilor catre sucursalele sau sediile permanente din Romania, acolo unde preturile de transfer reprezinta de asemenea un aspect-cheie.

In consecinta, 65% dintre respondenti estimeaza ca vor avea controale fiscale privind preturile de transfer in urmatorii doi ani.

In ultima perioada, se poate observa o crestere a incidentei litigiilor in domeniul preturilor de transfer, autoritatile fiscale punand destul de des sub semnul intrebarii politicile privind preturile de transfer aplicate in cazul tranzactiilor cu entitati afiliate nerezidente si, incepand cu 2010, si in cazul tranzactiilor domestice. Ajustarile preturilor de transfer impuse de autoritati au avut, in cele mai multe cazuri, efecte importante asupra pozitiilor fiscale ale entitatilor romanesti vizate, iar contestatiile contribuabililor au fost respinse in numeroase cazuri, recurgandu-se chiar la solutionare din partea instantei.

In plus, ca urmare a celor mai recente modificari ale legislatiei fiscale, ajustarile preturilor de transfer ar putea avea impact asupra pozitiilor de TVA ale anumitor categorii de contribuabili care deruleaza tranzactii cu entitati afiliate (din industria serviciilor financiare sau sanatate, spre exemplu). Avand in vedere gradul actual de pregatire a companiilor in domeniul preturilor de transfer, ne asteptam ca acestea sa reprezinte una din principalele zone de litigii fiscale in urmatorii ani.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult