Pensiile private, in crestere cu 6%
Data: 26 iunie 2012 Ora: 15:57Anul 2011 s-a situat sub semnul conservatorismului, tendinta remarcata la nivelul fondurilor de pensii fiind aceea de mentinere pe cat posibil a unui nivel al rezultatelor apropiat de cel obtinut in anii trecuti, in conditiile in care previziunile analistilor legate de o revenire economica globala nu s-au indeplinit, conform Raportului Anual de Activitate al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Astfel, evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului trecut, respectiv valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la aproape 7 miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III.
Avansul inregistrat luna de luna in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat.
Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.
Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.
Pe parcursul anului trecut, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat.
Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului 2011 (66,33% titluri stat – 33,67% restul activelor) cu cea inregistrata la finalul lui 2010 (66,32% titluri stat – 33,68% restul activelor). Totusi, ponderea titlurilor de stat a variat in cursul anului, in lunile imediat urmatoare crizei declansate de scaderea ratingului SUA aceasta inregistrand cresteri pana la un maxim de 68,58%, in detrimentul celorlalte active (31,42%).
Trebuie mentionat faptul ca luna august a marcat pentru sistemul de pensii private prima investitie in metale pretioase, cu o pondere destul de marginala totusi, de 0,07% din totalul activelor administrate de fondurile de pensii private.
Din punct de vedere legislativ, anul 2011 s-a caracterizat prin consolidarea arhitecturii aplicabile sectorului de pensii private prin:
1.Modificari si completari importante aduse reglementarilor din urmatoarele domenii:
-aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat si la fondurile de pensii facultative;
-activitatea agentilor de marketing din sistemul pensiilor facultative;
-obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor private.
2.Revizuirea normelor privind investirea activelor fondurilor de pensii private si a celor privind calculul activului net si a valorii unitatii de fond.
3.Actualizarea normelor privind autorizarea de constituire a societatii de pensii si autorizarea de administrare a fondurilor de pensii facultative si a fondurilor de pensii administrate privat.
Totodata, au fost definitivate cateva proiecte majore pentru piata pensiilor private si cu efecte de lunga durata pentru aceasta. Unul dintre cele mai insemnate evenimente a fost aprobarea Legii Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Fondul este parte componenta a complexului de garantii ale sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III, iar odata cu infiintarea si inceperea functionarii lui putem spune ca avem un mecanism complet de siguranta a sistemului.
In 2012, CSSPP va continua sa se concentreze pe consolidarea sistemului de pensii private. In privinta structurii legislative a sistemul de pensii private, urmatorul pas foarte important este aprobarea Legii privind modul de plata a pensiilor, intr-o varianta optima si clara care sa raspunda nevoilor participantilor, astfel incat sa putem vorbi de o functionalitate completa a intregului mecanism de pensii private. Totodata, in completarea acestei arhitecturi va veni o componenta care va permite extinderea acestei piete, respectiv componenta pensiilor ocupationale.
Piata pensiilor private va continua sa creasca si in 2012, estimarea CSSPP fiind ca valoarea activelor va depasi 9,6 miliarde de lei, respectiv circa 2,2 miliarde de euro, la finalul anului. In ceea ce priveste numarul de participanti la sistemul de pensii private, prin cei doi piloni, acesta va depasi pragul de 6 milioane de persoane in 2012.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Social
-
Credite pentru dezvoltatorii de jocuri
Tot mai multe persoane incearca sa-si construiasca o cariera si un viitor, apeland la credite pen...
-
2 evenimente, un unic organizator: cursurile Young Leaders Club
Cum poate reusi un tanar ambitios intr-un climat al afacerilor cand experienta nu este de partea ...
-
Ce alte elemente de siguranta mai poti alege pentru locuinta in afara de asigurare?
Locuinta este considerata un spatiu intim. Aici ne petrecem cele mai relaxante clipe, aici ne odi...
-
Vacante, city break-uri si cele mai importante evenimente ale inceputului de vara
Luna mai este poate cea mai potrivită lunã pentru city break, o e...
-
Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting, speakerul evenimentului Meet the WOMAN! din 17 martie
Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting, este speakerul evenimentului Meet the WOMAN!, o...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult