Masuri pentru combaterea somajului in randul tinerilor

Masuri pentru combaterea somajului in randul tinerilor Data: 7 decembrie 2012   Ora: 09:28

Comisia Europeana a propus o serie de masuri care sa ajute statele membre sa lupte contra nivelurilor inacceptabile ale somajului si ale excluziunii sociale in randul tinerilor, permitandu-le acestora accesul la oferte de locuri de munca, la educatie si la formare.

Astfel, Executivul european va sprijini statele membre prin finantare din partea UE, prin promovarea schimburilor de bune practici intre acestea, prin monitorizarea implementarii garantiilor pentru tineri in cadrul semestrului european si prin campanii de sensibilizare.

Ca urmare a solicitarii Consiliului European si a Parlamentului European, pachetul de masuri al Comisiei pentru incadrarea in munca a tinerilor include o propunere de recomandare adresata statelor membre privind introducerea „garantiei pentru tineri”, prin care se garanteaza ca toti tinerii pana in 25 de ani beneficiaza de o oferta de munca de calitate, de un program de formare continua, de o oferta de ucenicie sau de un stagiu in termen de patru luni de la iesirea din sistemul de educatie formala sau de la momentul pierderii locului de munca.

Statele membre trebuie sa stabileasca parteneriate solide cu partile interesate, sa se asigure ca serviciile de ocupare a fortei de munca si alti parteneri care ofera sprijin tinerilor intervin intr-un stadiu timpuriu, sa ia masuri de sustinere pentru a permite integrarea fortei de munca, sa utilizeze pe deplin Fondul social european si alte fonduri structurale in acest scop, sa evalueze si sa imbunatateasca permanent programele de garantare pentru tineri si sa le implementeze rapid.

Pentru a facilita trecerea de la scoala la munca, pachetul de masuri prevede lansarea unei consultari a partenerilor sociali europeni privind un cadru de calitate pentru stagii, astfel incat sa li se ofere tinerilor posibilitatea de a dobandi o experienta profesionala de calitate in conditii de siguranta. In plus, este anuntata o Alianta europeana pentru ucenicii, vizand imbunatatirea calitatii si a ofertei de locuri de ucenicie prin multiplicarea programelor de ucenicie de succes in toate statele membre; totodata, sunt prezentate modalitati de reducere a obstacolelor in calea mobilitatii tinerilor.

Aproximativ 5,5 milioane de tineri de pe piata muncii nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca, iar 7,5 milioane de tineri cu varste intre 15 si 24 de ani fac parte din categoria NEET, adica nu lucreaza si nici nu urmeaza o forma de educatie sau formare. Costul economic al neintegrarii tinerilor pe piata fortei de munca a fost estimat la peste 150 de miliarde de euro pe an, adica 1,2% din PIB-ul UE. Pentru tari precum Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia si Polonia, acest cost este de 2% sau mai mult din PIB.

Rata somajului in randul tinerilor este de peste 25% in 13 state membre, Grecia si Spania inregistrand rate de peste 55%, in vreme ce Italia, Portugalia, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Letonia, Ungaria si Slovacia se confrunta cu rate de aproximativ 30% sau mai mari. Peste 30% dintre somerii sub 25 de ani nu au un loc de munca de peste 12 luni: 1,6 milioane in 2011, fata de 0,9 milioane in 2008.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Anunt ziar autorizatie mediu

Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar conținutul, ci și modul în care este ... citeste mai mult