Insolventa. Cum ne recuperam creantele

Insolventa. Cum ne recuperam creantele Data: 14 martie 2012   Ora: 16:11

Insolventa reprezinta acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.

Insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori. Insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

Corelativ notiunii de insolventa, falimentul este o procedura de incetare a existentei unei societati comerciale care se aplica comerciantilor care nu mai pot face fata datoriilor lor comerciale, numiti si debitori, cheltuielile aferente procedurii urmand a fi suportate de catre debitor.

Procedura insolventei este reglementata prin Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006, publicata in M.O. nr 359 din 21.04.2006 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 86/ 2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, publicata in M.O. nr 944 din 22.11.2007.

Prin procedura falimentului se intelege procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Procedura se aplica societatilor comerciale, societatilor cooperative, organizatiilor cooperatiste, societatilor agricole, grupurilor de interes economic si oricarei alte persoane juridice de drept privat care desfasoara activitati economice, comercianti care sunt in categoria debitorilor aflati in stare de insolventa sau se insolventa iminenta.

Exista si comercianti, ce fac parte din categoriile de mai sus, dar care sunt exceptati de la aceasta procedura, si anume cei care indeplinesc una din urmatoarele conditii: comercianti care nu detin nici un bun in patrimoniul lor, actele constitutive sau documentele contabile ale societatii nu pot fi gasite, administratorul nu poate fi gasit, sediul nu mai exista sau nu corespunde adresei din registrul comertului, ori debitorii nu au prezentat anumite documente.

Participantii la procedura insolventei sunt: instantele judecatoresti, judecatorul sindic, administratorul judiciar si lichidatorul. Instantele judecatoresti competente sunt tribunalele in a caror raza teritoriala isi au sediul debitorii, iar in cadrul acestor institutii se distinge judecatorul sindic a carui atributii sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar si/sau al lichidatorului si la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii falimentului (insolventa).

Deschiderea procedurii falimentului are loc printr-o sentinta de deschidere a procedurii, in care judecatorul-sindic va dispune administratorului judiciar sau lichidatorului, dupa caz, sa efectueze notificarea celorlalti creditori si va desemna un administrator judiciar sau un lichidator provizoriu in cazul deschiderii procedurii simplificate.

In termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, debitorul este obligat sa depuna la dosarul cauzei actele si informatiile pe baza carora sa se poata verifica situatia firmei, cum ar fi bilantul, lista creditorilor, lista completa a bunurilor debitorului, toate conturile si bancile prin care ruleaza fonduri, o lista a transferurilor patrimoniale facute in ultimele 120 de zile, o lista a activitatilor curente pe care urmeaza sa le desfasoare etc.

"Procedura insolventei se finalizeaza prin sentinta de inchidere a procedurii. Dupa inchiderea acesteia, atat judecatorul sindic, cat si administratorul judiciar sau lichidatorul de dezinvestesc de intreaga procedura a insolventei fata de debitorul respectiv, ei nemaiavand niciuna dintre competentele, respectiv atributiile prevazute de Legea insolventei", a spus doamna avocat Laura Scutaru, de la Casa de avocatura Coltuc.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult