Iata textul Cererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu

Iata textul Cererii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu Data: 4 iulie 2012   Ora: 17:45

USL a depus cererea de suspendare a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Citeste mai jos o parte din textul acesteia.

"Incepand cu 6 decembrie 2009, democratia si statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a institutiilor statului de drept prevazute de Constitutia Romaniei, ajungandu-se ca vointa si actiunea politica sa fie concentrate in mod discretionar si neconstitutional in mana unui singur om – Presedintele tarii. Acest om a ajuns sa dicteze puterii executive, puterii legislative si celei judecatoresti, ceea ce reprezinta un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constitutiei Romaniei. In aceste conditii, institutiile statului democratic, asa cum sunt ele definite in Constitutia Romaniei, in baza principiului separatiei puterilor in stat, au fost puse in imposibilitatea practica de a mai functiona.

Majoritatea deciziilor politice majore din ultimii 3 ani au fost luate in afara cadrului de functionare democratica a statului si impotriva vointei poporului. Se poate spune ca spiritul Constitutiei si principiile statului de drept au fost incalcate odata cu formarea Guvernului condus de Emil Boc. Acesta a fost investit pe baza voturilor date de parlamentari adusi de partea puterii prin practici legate de coruptia politica. De asemenea incalcarea spiritului Constitutiei a continuat cu fiecare dintre legile cu impact major asupra societatii romanesti, trecute prin Legislativ prin procedura angajarii raspunderii Guvernului cu consecinte catastrofale pentru societatea romaneasca.

Consecintele acestor acte politice au fost nu doar deteriorarea functionarii institutiilor democrate ale statului, pana la punerea sub semnul intrebarii a existentei statului de drept, dar si deteriorarea grava a nivelului de trai al populatiei, extinderea saraciei, falimentul a sute de mii de societati comerciale, erodarea grava a capitalului romanesc si disolutia clasei de mijloc [...]

Analiza evenimentelor politice din ultimii 3 ani arata ca cel care a generat, conceput si intretinut procesul de alterare a statului democratic a fost Presedintele Traian Basescu.

In ciuda faptului ca in Constitutie se prevede ca Presedintele are rolul de mediator intre puterile Statului in vederea asigurarii unei bune functionari a autoritatilor publice, Traian Basescu, in numele ideologiei politice a "presedintelui jucator" si-a asumat in mod direct conducerea institutiilor statului, fiind direct responsabil de majoritatea deciziilor care au dus la prabusirea functionarii institutiilor statului roman, la adancirea crizei economice, la impasul actual al statului de drept si la punerea in pericol a insasi principiilor fundamentale de functionare ale statului democratic. Actiunile presedintelui au venit sa incalce principiul separatie puterilor in stat, avand o atitudine de sfidare si denigrare a institutiilor statului, prin excesul de autoritate manifestat public.

Actiunile fatise ale Presedintelui Traian Basescu, care si-a asumat in mod deschis, neechivoc rolul de Prim-ministru si de Presedinte de facto al Partidului Democrat-Liberal si care a incercat sa domine si sa subordoneze Legislativul si puterea judecatoreasca, ridica grave probleme de ordin politic si juridic.

Potrivit Constitutiei Romaniei, Guvernul, aflat sub controlul Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului roman – asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice (art. 102).

Guvernul este supus controlului parlamentar prin instrumente democratice precum motiunile, intrebarile, interpelarile, comisiile de ancheta, dezbaterile parlamentare. In schimb, Constitutia ii da Presedintelui un rol important, presedintele neputand fi demis decat prin vot popular direct pentru ca el nu are un rol Executiv direct.

Acesta este motivul pentru care substituirea Presedintelui in rolul Prim-ministrului si in atributiile Guvernului trebuie privita ca fiind o incalcare grava a Constitutiei, pentru ca presedintele, spre deosebire de Primul-ministru, nu raspunde pentru faptele sale in fata Parlamentului, decat prin procedura suspendarii/demiterii, cu alte cuvinte scapa controlului obisnuit, reciproc, democratic, al puterilor in stat. Din acest motiv, documentul de fata va insista in mod deosebit asupra acestui tip de incalcare a Constitutiei de catre Traian Basescu.

In conditiile in care actiunile Presedintelui Romaniei sunt extrem de grave si de natura sa puna in pericol functionarea institutiilor statului, noi, semnatarii acestui document, senatori si deputati, consideram ca se impune convocarea cat mai rapida a unui referendum popular prin care romanii sa aiba posibilitatea de a spune in mod direct, prin vot, daca sunt de acord cu actiunile lui Traian Basescu si cu politicile initiate si impuse de acesta, prin incalcarea prevederilor constitutionale cu privire la rolul institutiilor in statul democratic.

Referendumul popular este necesar pentru ca exista o lista importanta de incalcari ale Constitutiei.

In acelasi timp, el trebuie sa fie privit si in raport cu consecintele extrem de grave ale acestor incalcari de catre Presedintele Romaniei. Intregul dezastru economic si administrativ generat de Guvernul Emil Boc poate fi atribuit, in fapt, actiunilor lui Traian Basescu aflate in afara cadrului constitutional.

Acest fapt este cu atat mai important cu cat abaterile regulate de la litera si spiritul Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului, care prin continutul si consecintele lor pot fi calificate drept incalcari grave ale legii fundamentale, dau motive suficiente pentru a ne convinge de necesitatea suspendarii din functie a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in sensul prevederilor art. 95 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

Motive:
I. Presedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.

II. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.

III. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei

IV. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.

V. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante.

VI. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.

VII. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.

CONCLUZII
Se poate spunecaTraian Basescu a incercat mereu in ultimii 3 ani sa anuleze regimul democratic romanesc si prin incalcari repetate ale Constitutiei sa indrepte regimul politic romanesc catre unul prezidential de conducere unipersonala, in care presedintele decide totul, prin uzurparea atributiilor celorlalte institutii fundamentale.

Cel mai important lucru este insa faptul ca actiunile sale nu doar ca au fost in afara Constitutiei si au fost lipsite de legimitate democratica dar au si avut drept consecinta scaderea nivelului de trai al populatiei si aruncarea tarii intr-o criza economica profunda si prelungita. Pana in prezent, Presedintele nu a raspuns din punct de vedere politic pentru aceste fapte.

De aceea, consideram ca un referendum prin care romanii sa aiba posibilitatea de a se pronunta asupra continuarii mandatului dlui Traian Basescu este imperios necesar.

Perseverenta dlui Basescu in a incalca Legea fundamentala, prin repetarea unor fapte abuzive si care afecteaza grav functionarea democratica a statului de drept, demonstreaza o atitudine iremediabila a acestuia, ceea ce ne indreptateste sa solicitam suspendarea lui din functie.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Anunt ziar autorizatie mediu

Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar conținutul, ci și modul în care este ... citeste mai mult