De la Copy/Paste la Delete cu guvernul Ponta

De la Copy/Paste la Delete cu guvernul Ponta Data: 6 iulie 2012   Ora: 17:17

Premierul Romaniei a intrat in atentia presei internationale nu pentru masurile prin care, ca sef al Guvernului, a salvat economia tarii, ci pentru plagiatul pe care l-a facut.

Victor Ponta a fost aspru criticat in publicatia The Economist dupa ce s-a dovedit ca lucrarea sa de doctorat este un plagiat.

"In ciuda incercarilor de a pastra linistea in jurul acestui subiect al plagiatului, premierul in varsta de numai 39 de ani, Victor Ponta, este in "pericol" de a intra in "cimitirul" politic in care se afla deja fostul ministru al Apararii din Germania Theodor zu Guttenberg si presedintele Ungariei, Pal Schmitt, acuzati in trecut de plagiat", titreaza The Economist in articolul intitulat "Numele meu este Copy. Copy Paste". Titlul este inspirat din celebra fraza a lui James Bond: "My name is Bond. James Bond".

Dupa acest scandal, Victor Ponta are de dat explicatii din nou. De aceasta data pentru o inadvertenta aparuta in CV-ul acestuia: Victor Viorel Ponta sustine ca in perioada martie-iunie 2000 a facut un "Master in Drept Penal International la Universitatea din Catania". Din pacate, se pare ca premierul a confundat diploma de absolvire a unui curs de formare cu cea de Master. Universitatea din Catania a confirmat ca Victor Ponta a urmat un "corso di perfezionamento" (curs de perfectionare) insa in niciun caz unul de masterat.

De la numirea lui Victor Ponta in functia de premier al Romaniei, iata care au fost realizarile majore ale sale si ale guvernarii USL:

Pe 15 mai, seful Politiei Romane, Liviu Popa, a fost inlocuit de Petre Toba.

Pe 17 mai, presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie.

Pe 25 mai premierul Victor Ponta l-a numit pe Doru Badescu in functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marius Lucian Obreja presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si pe Cristiana Barbu in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Pe 15 iunie Institutul Cultural Roman a trecut sub autoritatea Senatului, desi pana acum s-a aflat in subordinea Presedintelui Romaniei, se arata intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial, care a si intrat in vigoare. Documentul mai stabileste ca Senatul va da votul final in ce priveste conducerea institutiei si ca seful statului, Traian Basescu, nu mai este presedinte de onoare al Institutului.

Pe 26 iunie, Curtea Constitutionala a fost convocata pentru a analiza care dintre cei doi va reprezenta Romania la Bruxelles.Pe 27 iunie premierul Victor Ponta i-a numit pe Ovidiu Dranga in functia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe si pe Cristian Gheorghe Barhalescu in functia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pe 27 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca presedintele Traian Basescu sa ne reprezinte la Bruxelles. Dupa aflarea deciziei Curtii Contitutionale ca presedintele Traian Basescu va fi cel care va merge la Bruxelles, Victor Ponta s-a lansat in atacuri dure la adresa Curtii Constitutionale, spunind ca nu va respecta decizia acesteia si ca va merge "oricum" la Bruxelles.

Pe 27 iunie Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, decizie luata de Executiv printr-o ordonanta de urgenta.

Pe 3 iulie, doi judecatori ai CCR au fost acuzati de incompatibilitate de ministrul Justitiei urmand a fi inlocuiti odata ce Legea de functionare a CCR este modificata. Din acest moment, cu o Curte Constitutionala "fidelizata", procedura de suspendare a presedintelui nu se va mai putea impiedica in CCR. Presedintia impreuna cu PDL au la CCR trei judecatori numiti.

Pe 3 iulie, s-a modificat Legea de functionare a Curtii Constitutionale astfel incit Curtea sa nu mai aiba aviz obligatoriu pe hotaririle Parlamentului (cum are acum gratie unui amendament depus de PSD-istul Dan Sova), ci aviz consultativ. Guvernul Ponta vrea sa schimbe Legea astfel incit sa poata modifica usor si componenta Curtii Constitutionale, pe care acum o considera fidela lui Traian Basescu.

Pe 3 iulie 2012 a fost schimbat Avocatul Poporului, presedintele Senatului si cel a Camerei Deputatilor astfel: Gheorghe Iancu a fost revocat din functia de Avocat al Poporului, "ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor". In locul lui a fost numit interimar Valer Dorneanu.

- Vasile Blaga a fost revocat din fruntea Senatului cu 70 de voturi "pentru" si o abtinere, din totalul de 138 senatori. Locul lui a fost luat de cel care a strans cele mai multe absente la sedinte, liderul PNL, Crin Antonescu. Antonescu a fost ales cu 73 de voturi "pentru", iar un vot a fost anulat.

- Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a fost revocata din functie. Locul i-a fost luat de catre liderul deputatilor PSD, Valeriu Zgonea. Din acest moment Crin Antonescu devine al doilea om in stat si in eventualitatea suspendarii presedintelui, acesta va asigura interimatul pana la alegerile din toamna.

Pe 5 iulie Victor Ponta a schimbat conducerea INS. Motivul pentru care a luat aceasta decizie este strans legat de recensamantul populatiei, datele stranse in cadrul acestuia nefiind publicate pana acum. "S-a decis schimbarea pentru ca am facut eforturi foarte mari ca sa aflam rezultatul recensamaantului si nu le aflam. Deci suntem cu 3 milioane de romani mai putin si nici pana acum nu stim datele de la recensamant. Cand s-a facut acest recensamant? Anul trecut", a declarat Victor Ponta, intrebat de ce a schimbat conducerea INS.

Vineri, 7 iulie, are loc o incercare de suspendare a Presedintelui Romaniei.

Avand in vedere toate aceste masuri luate de Guvernul Ponta, nu ne ramane decat sa presupunem ca niciun roman nu si-ar da votul pentru o astfel de guvernare. Aceasta este departe de a oferi stabilitate si, cu atat mai putin, incredere pentru investitorii straini.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult