Cursuri de pictura pentru locuitorii din mediul rural

Cursuri de pictura pentru locuitorii din mediul rural Data: 14 iunie 2012   Ora: 08:21

100 de persoane din mediul rural, din diferite regiuni ale tarii, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, au ales sa participe la cursurile de pictura pe sticla organizate in cadrul proiectului european intitulat “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural” cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

Proiectul este derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei in perioada 01.06.2010 – 31.08.2012.

Pictura pe sticla este unul dintre cele patru mestesugurile traditionale pentru care locuitorii din comunele Valea Iasului, Vaideeni, Jina si Blandesti au putut opta in cadrul acestui proiect. In fiecare zi timp de patru saptamani, cele 100 de persoane au fost initiate in utilizarea tehnicii traditionale a picturii pe sticla.

Sub indrumarea unui formator, participantii la curs au deprins notiuni de tehnica traditionala si aplicare a acesteia in realizarea de noi modele si in conservarea celor vechi.

Cursantii au fost invatati cum sa foloseasca canoanele si modelele orginale astfel incat obiectele realizate sa pastreze stilul traditional, dar si cum sa foloseasca corect pensula, culorile si tonurile pentru obtinerea diferitor efecte plastice. In acelasi timp, o atentie deosebita a fost acordata modalitatilor de conservare a operei realizate.

Totul pentru ca la finalul cursurilor, cele 100 de persoane sa fie capabile sa realizeze obiecte care sa poata reprezenta o sursa de venit pentru ei si familiile lor. In egala masura, cursurile de pictura pe sticla au avut ca scop transmiterea catre generatiile viitoare a acestui mestesug, conservat de mai de 400 ani in traditia romaneasca si atat de putin valorificat in zilele noastre.

In total, in acest proiect european, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani au fost instruiti in patru mestesuguri traditionale: impletituri rachita, modelare ceramica, tamplarie artizanala si pictura icoane pe sticla. Fiecare curs a avut un numar egal de participanti iar o persoana a putut urma un singur curs de mestesug. Complementar acestor meserii, toti beneficiarii proiectului au participat si la cursuri de tehnologia informatiilor si antreprenoriat, menite sa-i invete sa-si valorifice munca si creatiile.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Anunt ziar autorizatie mediu

Este esențial ca aceste anunțuri să fie redactate cu atenție, având în vedere nu doar conținutul, ci și modul în care este ... citeste mai mult