Ce presupune votul uninominal "pur"

Ce presupune votul uninominal "pur" Data: 23 mai 2012   Ora: 17:33

Parlamentul a modificat pentru a treia oara in ultimii 22 de ani regulile electorale, cu mai putin de o luna inainte de alegeri.

Sistemul "cine obtine cele mai multe voturi ia mandatul" mai este practicat numai in Marea Britanie dintre toate tarile din Europa.

Noutatea pe care o aduce votul uninominal varianta Ponta-Antonescu este alegerea parlamentarilor intr-un singur tur, fara redistribuire si fara o majoritate absoluta.

In perioada 1990-2008 s-a mers pe reprezentarea proportionala
Partidele politice au prezentat liste de candidati in circumscriptii plurinominale. Alegatorii au votat lista. Locurile sunt alocate listelor de partid, proportional cu voturile obtinute. Oricine depaseste pragul electoral, intra in Parlament.

Votul alegatorului era politic, votandu-se sigla si nu candidatul.

In perioada 2008-2012 s-a ales filosofia majoritara impura
La initiativa PDL, guvernul Tariceanu a elaborat o initiativa pentru ca alegatorul sa decida cine intra inParlament, votand un candidat si nu listele politice.

Actul normativ aflat inca in vigoare prevede ca sunt declarati castigatori cei care obtin 50% din voturi in colegiu. restul mandatelor sunt atribuite prin redistribuire la nivel national, in functie de scorul obtinut de partide.

2012: Votul uninominal "PUR"
Acest nou sistem favorizeaza partidele mari si duce la o polarizare a clasei politice. Astfel, se produce o majoritate parlamentara puternica, asigurant o stabilitate sporita a actului de guvernare.

Principalele avantaje ale sistemului electoral propus de legea Ponta-Antonescu:
- tinde sa confere alegatorilor o optiune clara, intre doua mari partide politice,
- tinde sa determine formarea unei opozitii coerente, prin fortarea partidelor sa negocieze un sprijin larg inainte, nu dupa desfasurarea alegerilor.

Principalele dezavantaje:
- exclude partidele mici de la reprezentare, pentru ca nu distribuie mandatele proportional cu numarul de voturi,
- nu confera minoritatilor nationale posibilitatea de a fi corect reprezentate. Cazul UDMR: cu toate ca formatiunea maghiara va castiga colegiile in care maghiarii sunt majoritari, probabil ca niciun loc parlamentar nu va mai fi obtinut in alte circumscriptii,
- poate alimenta fenomenul "baronilor locali",
- rezulta intr-un numar insemnat de voturi inutile, nefolosite pentru atribuirea niciunui mandat parlamentar. Pe de o parte, fenomenul poate produce mutarea voturilor dinspre formatiunile mici spre cele percepute ca avand sanse. Pe de alta parte, poate alimenta sentimentele anti-sistem.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult