Impozitul suplimentar pe cladiri: necesar, dar fara efect

Impozitul suplimentar pe cladiri: necesar, dar fara efect
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 1 iulie 2010   Ora: 13:35

" Impozitele pe proprietate merg la serviciile de taxe si impozite ale autoritatilor locale, deci alimenteaza bugetele locale. Valorile de impunere care exista in evidenta acestor servicii si taxe sunt, in general, mai mici decat valorile de piata ale imobilelor", a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

In opinia acestuia, dupa boom-ul imobiliar din perioada 2003-2008, nu s-a facut o reevaluare a proprietatilor, la preturile de piata. In general, spune Zilisteanu, impozitele incasate in Romania din proprietati sunt destul de mici.

" Povara nu este chiar foarte mare. Pentru un apartament de doua camere in Bucuresti, platesti impozit anual sub 100 de lei. Daca ai o a doua proprietate, vei plati 130 lei pe an. Pentru bugetele locale este important, pentru ca o sa se stranga de la foarte multe proprietati. In Romania, la momentul actual, exista 8 milioane de proprietati."

Analistul imobiliar considera ca mai afectati vor fi cei care au facut dezvoltari imobiliare pe persoana fizica pe care nu au mai reusit sa le vanda, din cauza crizei.

Ca masura luata de Guvern este, la baza, corecta, crede si George Vulcanescu. " In esenta, nu este o masura incorecta, decat in ideea in care este o decizie intempestiva, ca majoritatea deciziilor de politica fiscala de la noi, luata peste noapte, fara a aprofunda cine e vizat. Cati bani se vor strange si ce se va intampla cu ei nu se stie. Daca ei sunt deja antamati pe proiectele fantasmagorice ale unor administratii locale, se pune intrebarea cui vor folosi."

"Impozitele la casa si teren in Romania nu erau atat de mari, ba dimpotriva au fost in permanenta mici, ceea ce a permis unor asa-zisi oameni de afaceri sa se imbogateasca doar prin cresterea valorii proprietatilor, in ultimii 10 ani", a declarat analistul Bloombiz.

Vulcanescu este de parere ca primul impuls al proprietarilor va fi de ocolire a legii, in sensul in care cei avizati isi vor redistribui proprietatile pe numele membrilor de familie.   

In opinia acestuia, cei mai afectati vor fi cei care au luat o a doua casa pe credit. "Daca au luat aceasta locuinta in rate, inainte de criza, atunci e o problema si mai mare".

Guvernul a decis miercuri ca persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65%, 150% si 300%, in functie de numarul caselor detinute, mai mari comparativ cu impunerile suplimentare actuale, iar diferenta de bani sa fie achitata pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit Mediafax.

Singurii scutiti de la plata acestui nou impozit sunt cei care au imobile mostenite.

Articol de Andrei Ciltaru

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult