Dezvoltatorii imobiliari, rupti de realitate?
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 29 aprilie 2010 Ora: 22:04
Cum merg lucrurile pe piata imobiliara de la inceputul acestui an? Se va adanci blocajul?
Acum, dupa primul trimestru vedem ca piata continua sa fie inghetata.
Numai in domeniul rezidential lucrurile se misca putin, si totodata mai avem cateva tranzactii in domeniul proprietatilor care produc venit.
Asadar piata o sa ramana in continuare blocata in 2010, din simplul motiv ca bancile nu sunt inca pregatite sa acorde bani oamenilor.
In vreme ce dezvoltatorii imobiliari asteapta ca preturile sa creasca, investitorii asteapta ca acestea sa scada.
Daca romanii castiga atat de putin in comparatie cu restul europenilor cum de avem inca aceste preturi imobiliare inaccesibile si pentru clasa de mijloc?
Daca vrem sa fim realisti trebuie sa intelegem cateva lucruri. In primul rand faptul ca dezvoltatorii imobiliari sunt romani, nu alta nationalitate.
De ce mentin preturile foarte ridicate? Pentru ca in 2003 – 2008 au venit foarte multi straini care au cumparat si au contribuit astfel la cresterea preturilor.
Acum, in 2010 dezvoltatorii au impresia ca strainii se vor intoarce si vor plati la fel de multi bani.
Oamenii nu au inteles ca suntem in 2010 si ca avem o criza economica mondiala si in Romania. 60-70% dintre ei nu au acesta conexiune cu realitatea.
In al doilea rand, in Romania salariile sunt mici. In Franta, Grecia sau Germania salariile sunt mai mari.
In clipa de fata nu este usor pentru cineva din Franta sa isi cumpere un apartament.
In al treilea rand, nu toata lumea trebuie sa isi cumpere un apartament daca nu poate. Daca nu am bani, stau cu chirie.
Romanii vor un apartament, si grecii vor acelasi lucru, dar asta inseamna ca trebuie sa riscam foarte mult pentru a-l obtine.
Daca se poate bine, daca nu, mai asteptam. Stiu ca asta nu suna bina, dar criza va merge mai departe. Daca nu intelegem realitatea si daca nu o adoptam in vietile noastre o sa avem probleme mari.
30% dintre oamenii care au cumparat locuinte mai mari decat si-au permis au pierdut in prezent apartamentul, au pierdut avansul, au pierdut tot.
Toata lumea vrea, dar daca nu putem, trebuie sa asteptam perioade mai bune.
Romania trece acum printr-o perioada de tranzit. Au fost 15 ani cu preturi bune, dar oamenii nu au avut bani, dupa au urmat preturi mai mari si venituri mai mari, iar acum avem preturi scazute, dar oamenii si-au pierdut locurile de munca. Nu avem ceva stabil.
Daca cineva din clasa de mijloc nu are bani, este periculos sa cumpere daca nu are garantia unui venit sigur. Nu este deloc placut sa pierzi o locuinta dupa 2 – 3 ani.
Care este procentul maxim raportat la salariu pe care ar trebui sa il plateasca un imprumutat catre banca la un credit imobiliar?
Bancile au foarte multe probleme. Bancile iti dau o umbrela cand este soare si iti iau inapoi umbrela cand ploua.
Acum a plouat foarte mult, iar bancile nu au vazut soare si asteapta. Criza mondiala nu a trecut. Toata lumea a spus ca s-a terminat, nu s-a terminat nimic.
In Romania, in fiecare trimestru auzim: "Gata cu criza, acum PIB merge sus!" Nu a fost asa.
Oamenii nu au locuri de munca, veniturile merg in jos. In aceasta situatie bancilor le este frica. In plus, nu toate, dar jumatate sau chiar mai multe au facut si cateva greseli in trecut, iar acum au si probleme interioare.
Toata lumea spune ca totul este in regula, dar in spatele usilor inchise toata lumea discuta despre realitate.
Cred ca la sfarsitul anului o sa avem o perioada mai buna, iar bancile vor da ceva mai multi bani.
Aceasta decizie va fi luata in functie de criza mondiala, criza din Europa, criza din Balcani si cum 27% din bancile din Romania sunt grecesti, si in functie de criza din Grecia. Am regresat cu 10 ani. In clipa de fata, cash is the king.
Daca cineva asteapta dupa banci, o sa astepte mult. Acum bancile nu vor sa dea bani sau practica dobanzi prea mari.
In 2010 nu putem vorbi despre o dobanda corecta, o perioada corecta, un imprumut normal.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult