Certificatul energetic, introdus de la 15 iunie
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 12 mai 2010 Ora: 11:39
Introducerea certificatului energetic incepand cu jumatatea lunii iunie a fost decisa prin ordonanta de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Proiectul de act normativ, prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX, releva ca precontractele semnate si incheiate la notariat pentru vanzare-cumparare locuinte, precum si documentatiile depuse la institutiile bancare in vederea perfectarii contractelor de vanzare-cumparare locuinte, inregistrate inainte de data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, se finalizeaza conform legislatiei in vigoare la data incheierii/inregistrarii acestora.
Documentul releva totodata ca pentru elaborarea certificatelor au fost atestati tehnico-profesional, pana la 30 aprilie 2010, un numar de 767 specialisti ca auditori energetici pentru cladiri.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.
Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010.
In primavara acestui an, Guvernul a amanat insa decizia ca certificatul energetic sa fie introdus de la 1 martie, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient.
Surse oficiale au declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va solicita Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei in domeniu a UE si o amanare cu trei luni, pana in luna iunie, a termenului de la care sa fie introdus certificatul energetic.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult