Capitala, pe locul 36 in clasamentul chiriilor industriale

Capitala, pe locul 36 in clasamentul chiriilor industriale
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 16 martie 2010   Ora: 09:37

La finele lui 2009, costurile anuale de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti, incluzand chiria si cheltuieli cu diverse servicii, se ridicau la 57 de euro pe metru patrat, in scadere de la 60 de euro in 2008, din care 48 de euro reprezenta costul de inchiriere, se arata in studiul Spatii Industriale 2009, realizat de compania de consultanta imobiliara.

"Costul ocupational in sectorul industrial in anul 2010 va fi relativ acelasi ca si in 2009.

Factorii care determina mentinerea acelorasi costuri este cererea relativ scazuta de spatii in sectorul industrial corelat cu faptul ca s-au livrat putine spatii noi in cursul anului trecut", a declarat directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield Romania, Gabriel Sfetcu.

In prezent, rata de neocupare pentru spatii industriale este de 10 - 12%, comparativ cu 4% in 2008.

Pentru 2010, Cushman & Wakefield estimeaza o crestere usoara a cererii pentru spatii industriale, mai ales pentru cele mici, cuprinse intre 1.000 metri patrati si 2.500 de metri patrati.

Segmentul spatiilor destinate productiei ar putea inregistra o crestere de 10% a cererii in 2010, potrivit studiului. In 2009, declinul activitatii de productie si distributie din Romania a condus la o crestere a gradului de neocupare pntru spatiile industriale si de depozitare.

Datorita pozitiei geografice, Romania are potentialul de a deveni un pol al logisticii si distributiei pentru zona Europei Centrale, insa lipsa infrastructurii, a rutelor importante de transport ca autostrazile, blocheaza aceasta dezvoltare, considera specialistii companiei.

La nivel mondial, costurile pentru proprietati industriale au scazut cu 5,5% in 2009, din cauza impactului recesiunii economice asupra consumului. Toate regiunile la nivel mondial au inregistrat o evolutie negativa in 2009, pentru prima data in istoria de 15 ani a studiului.

Londra Heathrow ocupa prima pozitie in topul celor mai scumpe spatii industriale din lume, cu un cost anual de 200 de euro pe metru patrat, urmata de Tokio, cu 152 de euro, si Hong Kong, cu 146 de euro.

In Europa Centrala si de Est, costurile au scazut cu 12% in 2009, cel mai mare declin fiind inregistrat in Tarile Baltice, de peste 30%, urmate de Ucraina si Rusia, cu 22%, respectiv 21%.

Cea mai scumpa locatie din Europa emergenta a fost anul trecut Varsovia - locul 21, cu un cost anual de 77,4 euro pe metru patrat, urmata de Brno (Cehia) - locul 25 cu 72 de euro, Atena - 29 cu 66 de euro, Istanbul - locul 30 cu 62,79 de euro, Kiev - 34 cu 58,61 euro, Bratislava (Slovacia) - 37 cu 56 de euro si Budapesta - 42 cu 49,8 euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult