Plasamente sigure in depozite sau castiguri mari in investitii mixte?

Plasamente sigure in depozite sau castiguri mari in investitii mixte? Data: 27 august 2010   Ora: 14:49

In vreme ce tot mai multe persoane urmaresc sa obtina un imprumut bancar, exista si romani care au reusit sa stranga anumite sume de bani si ne intreaba care este cea mai avantajoasa metoda de sporire a economiilor, in conditiile in care bancile incurajeaza economisirea prin cresteri ale dobanzilor la depozite si lansari de diverse produse promotionale.

Care este tipul de economisire adecvat?

In functie de suma de care dispuneti, de obiectivele pe termen scurt sau mediu, precum si de gradul de risc pe care va pregatiti sa vi-l asumati, aveti de ales intre trei instrumente de economisire prezente in portofoliile bancilor.

Metoda clasica de economisire o reprezinta depozitul la termen. Depozitele la termen ofera posibilitatea de a plasa banii pe perioade prestabilite, cel mai frecvent, de 1 luna, 3 luni, 6 luni si 12 luni, dobanda fiind dependenta direct de termenul ales. In general, cu cat perioada este mai extinsa, cu atat rata dobanzii este mai mare.
Depozitele la termen beneficiaza de garantia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, in limita a 50 000 EUR net.

Principalul dezavantaj al depozitului la termen consta in pierderea dobanzii in cazul in care deponentul va trebui sa retraga bani inainte de scadenta. Totodata, veniturile obtinute din dobanzi sunt impozitate cu 16% de catre stat.

O alternativa la depozitul la termen o reprezinta depozitul progresiv, pentru care dobanda creste cu cateva puncte procentuale de la o luna la alta. In cazul in care se retrag bani, dobanda acumulata pana in acel moment nu se pierde. Dobanda la depozitul progresiv se impoziteaza, de asemenea, cu 16%.

O alta varianta de economisire, mult mai flexibila, dar, in general, mai putin profitabila, este contul de acumulare. Conturile de economii ofera acces permanent la banii din cont, permite depuneri repetate si retrageri frecvente, fara sa fie afectata dobanda. In plus, nu sunt impozitate de catre stat. Randamentele oferite de conturile de economii sunt de regula mult mai mici decat cele ale depozitelor. Totusi, in conditiile de piata actuale, bancile promoveaza conturi de economii cu o dobanda apropiata de cea a unui depozit la termen. Trebuie mentinuta o suma minima in contul de acumulare, in caz contrar acesta fiind desfiintat.

Un produs de economisire inovator, promovat de tot mai multe banci, este depozitul cu componenta investitionala. Produsele de investitii mixte ofera posibilitatea de combinare a economiilor la termen cu plasamente in fonduri de investitii, proportiile celor doua componente fiind stabilite in functie de optiunea deponentului.

Dobanzile aferente partii de depozit sunt promotionale, iar investitia intr-un fond poate aduce venituri superioare depozitului. In acelasi timp, investitiile in fonduri mutuale comporta riscul pierderii procentului investit, in situatia in care valoarea unitatilor de fond scade. Prin urmare, deponentii trebuie sa se informeze cu privire gradul de risc al fondurilor in care investesc.

Din oferta variata de produse de economisire promovate de banci, alegeti instrumentul corespunzator situatiei dumneavoastra, care poate fi depozitul la termen, contul de economii sau investitiile mixte.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult