Statul detine 10 mld euro din marile companii

Statul detine 10 mld euro din marile companii
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 20 aprilie 2010   Ora: 10:16

Listarea marilor companii de stat a fost, de altfel, factorul cheie in dezvoltarea bursei din Varsovia, care a ajuns cea mai mare din Europa Centrala si de Est atat dupa capitalizare, cat si dupa lichiditate, a subliniat luni seara directorul departamentului de oferte primare din cadrul RCI, Laurentiu Ciocarlan.

"Avem o problema foarte serioasa din punctul de vedere al capacitatii pietei de capital de a finanta economia, de aceea exista in Romania o supraexpunere la finantare pe sectorul bancar. Sunt probleme serioase de lichiditate pe bursa romaneasca", a afirmat Ciocarlan, in cadrul CFA Forecast Dinner.

Fara o actiune din partea guvernului, in sensul listarii marilor companii de stat, bursa romaneasca are sanse reduse de a creste suficient astfel incat sa atraga banii investitorilor institutionali, precum fondurile de pensii.

"Se pot face lucruri mari pe bursa daca guvernul ar hotari sa privatizeze macar partial marile companii", a subliniat Ciocarlan.

Concret, potrivit datelor RCI, participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei, cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.

Celelalte societati sunt din sectoarele utilitati (5 companii), porturi si aeroporturi (6), comunicatii (2) si altele (CEC Bank, Oil Terminal si Romaero).

Cea mai valoroasa detinere a statului este cea de 80,06% la Hidroelectrica, evaluata la 10,15 miliarde lei de catre RCI pe baza de multipli.

De asemenea, pachetul de 85% deĹŁinut de stat la Romgaz ar valora 6,9 miliarde lei, iar deĹŁinerea de 82,69% de la Nuclearelectrica - 5,54 miliarde lei.

Participatia de 45,99% a statului la Romtelecom este evaluata la 2 miliarde lei, iar pachetul de 100% de la CEC Bank ar avea o valoare contabila de 1,8 miliarde lei.

Detinerile la Petrom, Conpet si complexurile energetice Craiova, Rovinari si Turceni pot reprezenta alte surse de bani pentru stat, mai ales intr-un an de criza.

Deocamdata, doar Petrom si Conpet sunt cotate la bursa, insa listarea celorlalte companii ar da un imbold considerabil pietei romanesti de capital.

Un memorandum al Ministerului Economiei, obtinut saptamana trecuta de NewsIn, arata ca statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic.

Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid.

Suma principala ar urma sa provina de la Petrom (privatizata cu OMV in 2004), la care Ministerul Economiei detine o participatie minoritara de 20,64%.

Pachetul de actiuni propus spre vanzare la bursa este de 12,64%, pentru care statul estimeaza o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual).

Alte companii vizate sunt Oil Terminal, Conpet, Transelectrica si Transgaz.

Despre listarea unor companii noi, memorandumul este mult mai vag, rezumandu-se la o suma de intentii, dar fara termene precise.

"Astfel, in scopul aducerii la indeplinire a prevederilor legale mentionate anterior, pentru societatile comerciale (...) care necesita a fi listate la BVB se vor initia oferte publice secundare initiale de vanzare de actiuni in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata de BVB", se arata in text.

In memorandum este mentionata in principal compania Romgaz, unde statul detine 85,01% si se propune listarea a 15%.

Pentru alte companii la care statul are detineri minoritare, Ministerul Economiei mentioneaza licitatia cu strigare ca alternativa la listare.

Spre deosebire, statul polonez a listat in ultimii ani o serie de mari companii si a continuat sa faca listari si in criza, obtinand sume mari de bani la buget.

In acest an, guvernul de la Varsovia a mai vandut deja 3 participatii pe bursa, prin oferte secundare: in ianuarie 2010 a luat 508 milioane euro pentru 10% din actiunile KGHM, al doilea producator de cupru din Europa, si 100 milioane euro pentru 10,8% din rafinaria Lotos, iar in februarie a mai obtinut 278 milioane euro pentru 16% din compania de utilitati Enea.

Pentru acest an, statul polonez a prevazut insa si doua oferte publice primare (IPO), in luna mai, la asiguratorul PZU si la Tauron Polska Energia.

Lipsa de internationalizare a firmelor de la BVB

Un alt factor negativ pentru piata de capital din Romania consta in slaba internationalizare a principalelor companii listate. Potrivit RCI, doar doua mari companii din top 20 de la bursa din Bucuresti au prezenta externa: Rompetrol, care de altfel se delisteaza dupa ce a fost preluata de kazahii de la KazMunaiGaz, si Petrom, care este controlata de austriecii de la OMV, astfel ca factorul de decizie nu se afla in Romania.

Spre deosebire, multe din marile companii listate la Varsovia sau Viena s-au extins si in strainatate si au pastrat in tarile lor centrul de decizie.

Aceasta situatie ridica semne de intrebare despre "cum vor arata companiile de top din Romania peste zece ani", a avertizat Laurentiu Ciocarlan.

El a subliniat ca, pentru firmele de stat, listarea la bursa ar permite, pe langa capitalizaresi modernizare, si oportunitatea de a pastra in tara centrul de decizie, de a creste calitatea managementului sub presiunea actionariatului privat, precum si de a se extinde in regiune.

Pentru stat, avantajele ar consta in obtinerea de resurse pentru dezvoltarea marilor proiecte de infrastructura si in finantarea deficitului bugetar fara cresterea datoriei publice.

Pe termen lung, listarea ar duce la "cresterea masiva a valorii marilor companii de stat sub management privat", ceea ce ar reprezenta si o "sursa de finantare pentru guvern in vremuri de criza si un stabilizator al finantelor publice", a mai spus Ciocarlan.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult