Bondurile est-europene, posibile victime ale speculatiilor

Bondurile est-europene, posibile victime ale speculatiilor
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 11 iunie 2010   Ora: 21:35

"In medie, Europa de Est este o zona cu datorii relativ reduse, in comparatie cu Europa de Vest", a declarat Lutz Roehmeyer, care administreaza active de 15 miliarde dolari in cadrul Landesbank Berlin Investment.

Dintre cele 10 state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana din 2004 pana in prezent, opt au datorii publice sub jumatate din media zonei euro, de 78,7% din PIB, conform unor estimari ale Comisiei Europene, citate de Bloomberg.

Performantele acestor state nu se reflecta inca si asupra pietelor de titluri din zona.

"In timp ce dintr-o perspectiva fundamentala, multe state est-europene au un sistem financiar solid, criza actuala a datoriilor publice este mai degraba bazata pe teama decat pe fundamente", a declarat pentru Bloomberg Guy Lebas, strateg sef cu privire la instrumente cu venituri fixe in cadrul firmei de investitii Janney Montgomery Scott din Philadelphia, care administreaza conturi de 44 miliarde dolari.

Autoritatile din Ungaria au tulburat linistea pietelor saptamana trecuta, mentionand posibilitatea repetarii scenariului din Grecia, intr-un efort de a convinge electoratul sa accepte reducerile de cheltuieli ale noului guvern.

Miscarea autoritatilor ungare a dus la cresterea randamentelor obligatiunilor si la devalorizarea monedelor din zona. Desi guvernul a retractat declaratiile alarmiste, "teama" continua sa determine preturile, sustine Lebas.

"Este evident ca exista preturi incorecte pe piata. Anumite segmente ale asa numitei piete emergente ar putea avea, de fapt, credite foarte solide, in timp ce, unele din statele dezvoltate, considerate oaze de siguranta din acest punct de vedere, s-ar putea confrunta cu fundamente discutabile ale datoriilor", a declarat Bhanu Baweja, strateg sef pe pietele emergente, instrumente cu venituri fixe si valute in cadrul UBS Londra.

In aceasta situatie se afla, de exemplu, Cehia si Franta, sustine strategul de la UBS.

Titlurile de stat vandute de Cehia, a carei datorie publica reprezenta 35,4% din PIB anul trecut, iar dobanda sa cheie este cu un sfert de punct procentual sub cea din zona euro, de 1%, au un randament superior celor din Franta, a carei datorie publica reprezenta 77,6% din PIB anul trecut. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult