Pregatiri pentru masuri de austeritate

Pregatiri pentru masuri de austeritate Data: 22 martie 2010   Ora: 09:33

Statele cu economii dezvoltate care se confrunta cu deficite bugetare ridicate ar trebui sa inceapa sa pregateasca cetatenii pentru masurile de austeritate de care va fi nevoie incepand de anul viitor, a avertizat John Lipsky, first deputy managing director al Fondului Monetar International, citat de Reuters.

Potrivit oficialului, ajustarile necesare vor fi atat de semnificative incat vor impune restrictii asupra sistemelor de ajutoare de sanatate si sistemelor de pensii, vor determina scaderea cheltuielilor publice si introducerea unor masuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atat prin modificari ale politicii fiscale cat si prin imbunatatirea administrarii sistemului finantelor publice, adica o mai buna colectare a impozitelor.

"Abordarea provocarii fiscale este o prioritate cheie pe termen scurt, deoarece temerile legate de sustenabilitatea fiscala ar putea submina increderea in relansarea economica. Deja am vazut ca, in mai multe tari cu niveluri exceptional de ridicate ale datoriei publice si deficitului bugetar, primele de risc suveran (costul datoriei de stat - n.r.) au crescut puternic, punand presiune asupra tarilor afectate si crescand riscul de posibile deversari la scara larga", a precizat oficialul.

Pentru marile economii dezvoltate, mentinerea masurilor de stimulare fiscala in 2010 este adecvata, insa consolidarea ar trebui sa inceapa de anul viitor daca se doreste o relansare economica sustenabila.

In primul rand, autoritatile ar trebui sa inceapa sa transmita clar populatiei motivele pentru care revenirea la politici fiscale prudente este o conditie necesara pentru sustinerea cresterii economice, a spus oficialul FMI.

Fondul Monetar International estimeaza ca, prin cresterea dobanzilor reale, mentinerea datoriei publice la nivelurile de dupa criza ar putea reduce potentialul de crestere economica al economiilor avansate cu pana la o jumatete de punct procentual pe an.

In al doilea rand, institutiile fiscale trebuie consolidate pentru a face fata efectelor ajustarilor. Printre potentialele masuri aflate la discretia guvernelor in acest sens se numara consolidarea legislatiei de responsabilitate fiscala si imbunatatirea sistemelor de colectare a taxelor si impozitelor.

De asemenea, reformarea sistemelor beneficiilor de stat, prin masuri precum cresterea varstei de pensionare, ar avea efecte fiscale favorabile pe termen lung, fara a afecta semnificativ cererea agregata pe termen scurt, a continuat Lipsky.

Datoria generala guvernamentala bruta a economiilor dezvoltate va creste de la o medie de 75% din produsul intern brut la sfarsitul anului 2007 la 110% din PIB la finele anului 2014, presupunand ca masurile temporare anticriza vor fi retrase in urmatorii ani, transmite Mediafax (www.mediafax.ro).

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ce este regenerarea osoasă a dinților și când e nevoie de ea

Regenerarea osoasă este o procedură medicală esențială în stomatologie, destinată să restaureze sau să stimuleze formarea de os nou ... citeste mai mult