Modificari in conducerea FMI

Modificari in conducerea FMI Data: 25 octombrie 2010   Ora: 13:00

Influenta tarilor cu economii emergente in cadrul Fondului Monetar International (FMI) va creste cu 6 procente de vot, dupa ce ministrii finantelor din statele G20 au incheiat un acord care taie din puterea statelor industrializate, transmite Reuters.

Potrivit acordului, peste 6% din drepturile de vot din cadrul FMI vor trece la economiile emergente puternice, precum China, care va deveni al treilea membru ca influenta in cadrul institutiei financiare de la Washington. Astfel, Europa pierde doua dintre cele opt-noua locuri pe care le controleaza in Board-ul Executiv al FMI, care va avea in continuare 24 de membri.

Reducerea influentei Europei in conducerea Fondului este mai restransa decat cea dorita de Statele Unite, insa Washingtonul, cu 17,67% din voturi, isi pastreaza dreptul de veto pe cele mai importante decizii ale FMI, care necesita in continuare o "super-majoritate" de 85%.

Totodata, reuniunea a convenit sa dubleze cotele FMI, care determina cat contribuie fiecare tara si cat se poate imprumuta.

Cotele totalizeaza in prezent circa 340 miliarde de dolari.

Reforma conducerii FMI reprezinta o modificare istorica a ordinii economice globale stabilita dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand au fost infiintate Fondul Monetar si Banca Mondiala.

Anul trecut, G20 a convenit sa transfere alte 5 procente din drepturile de vot din cadrul FMI catre statele cu economii emergente, precum China, India sau Brazilia.

Printre economiile dezvoltate care isi vor pierde cel mai probabil din cote in urma reformei conducerii FMI se numara Belgia, Danemarca, Olanda si Elvetia, relateaza Mediafax.

Statele Unite, Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie, in prezent cei mai importanti membri ai Fondului, isi vor pierde dreptul de a-si numi unilateral directorii executivi.

Astfel, reprezentantii acestor tari vor trebui alesi de Board, conform acordului incheiat de ministrii de finante din statele G20. In aceeasi situatie se regasesc China, Rusia si Arabia Saudita, iar restul statelor vor fi impartite in "colegii electorale", care isi vor alege reprezentantul responsabil cu promovarea intereselor grupului.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult