Europa ramane atractiva pentru investitorii straini
Data: 9 noiembrie 2012 Ora: 08:32Europa a continuat sa atraga investitii straine directe (ISD) in prima jumatate a acestui an, in ciuda recesiunii globale si a incertitudinilor generate de criza din zona euro, conform datelor aferente primelor 6 luni din 2012, cuprinse in raportul Ernst & Young- European Attractiveness Survey.
Astfel, companiile straine au luat peste 1.500 de decizii de investitii in Europa, inregistrandu-se o crestere de 6,3% fata de primele sase luni ale anului 2011. Locurile de munca generate de ISD in prima jumatate a anului 2012 (78.299), compenseaza, intr-o oarecare masura, locurile de munca desfiintate in urma restructurarii si comprimarii lantului de aprovizionare in multe industrii din Europa.
"Problemele economice din regiune sunt compensate de alti factori de business in Europa, printre care: cea mai mare concentrare de consumatori cu putere mare de cumparare, competente profesionale diverse si productive, un climat de inovatie fara precedent si infrastructura superioara", a afirmat Marc Lhermitte, Head of Ernst & Young’s International Location Advisory Services.
Unde se duc investitiile?
Tarile din Europa de Vest au continuat sa atraga un numar mare de investitii, dar acestea au avut o valoare mica si au creat locuri de munca mai putine comparativ cu proiectele derulate altundeva pe continentul european. Marea Britanie a ramas cel mai mare beneficiar de proiecte de investitii straine directe in prima jumatate a anului 2012, in timp ce Franta s-a mentinut pe locul al doilea. Pe de alta parte, Spania a devansat Germania ocupand locul al treilea.
Pe de alta parte, Europa Centrala si de Est a inceput sa recupereze ca destinatie de referinta pentru investitii in prima jumatate a anului 2012, dupa ce inregistrase o scadere semnificativa in 2010 si 2011, cand investitiile din regiune au atins minimele istorice. In prima jumatate a anului 2012, Europa de Est a atras 75% din deciziile de investitii straine directe. Mai mult de jumatate (53,8%) din locurile de munca create de ISD au fost in tarile Europei Centrale si de Est.
S-a inregistrat o crestere binevenita atat in sectoarele de servicii cat si in cele producatoare, in special in tarile Europei Centrale si de Est, cum ar fi Republica Ceha. De asemenea, a avut loc o crestere semnificativa in sectorul logistic, companiile americane si cele germane fiind principalii investitori.
Industrii care au atras investitii in Europa
Serviciile pentru afaceri si industria de software au detinut primele doua pozitii in generarea de proiecte de investitii straine directe in Europa, cumuland 29,4% din deciziile de investitii in prima jumatate a anului 2012. Industriile producatoare, cum ar fi industria auto, industria de utilaje, chimica si a bunurilor de larg consum si-au mentinut o pozitie importanta in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca.
Proiectele de investitii straine directe in sectorul auto au continuat sa creasca, mai ales in Europa Centrala si de Est, in prima jumatate a anului 2012. Astfel, acest sector ocupa locul al treilea in ceea ce priveste proiectele de investitii straine directe, generand cele mai multe locuri de munca in urma investitiilor mari provenite de la furnizorii si producatorii germani, americani si japonezi de echipamente originale.
In prima jumatate a anului 2012, s-a inregistrat o crestere puternica a proiectelor de investitii straine directe derulate de companiile de logistica, in principal furnizori din SUA si Germania.
Investitorii
In ceea ce priveste fondurile de investitii straine directe, SUA ramane cel mai mare investitor extern in Europa, cu 32,5% din totalul investitiilor, cea mai mare parte a acestora directionate in domeniul serviciilor pentru afaceri si industria de software.
Germania si-a mentinut locul de cea mai mare tara europeana cu proiecte de investitii in Europa, cu un procent de 12,5% din proiectele totale si 27,2% din totalul locurilor de munca create de ISD.
Tot potrivit raportului, companiile din pietele emergente sunt in expansiune, in mod selectiv, pe anumite piete europene. In prima jumatate a anului 2012, antreprenorii din tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au generat 5,7% din proiectele de investitii straine directe si 7% din locurile de munca create in Europa.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri International
-
Societe Generale iese de pe piata din Belarus
Societe Generale a vandut institutia Belrosbank rusilor de la Alfa Bank, punand astfel capat prez...
-
MasterCard anunta clasamentul pan-european al aplicatiilor mobile de cumparaturi
MasterCard a facut public un clasament pan-european unic al aplicatiilor mobile de cumparaturi, d...
-
Investitii de mai mult de 650 de milioane pentru dezvoltarea administratiei si a sistemului judiciar din Romania
Comisia Europeana a anuntat astazi printr-un comunicat de presa adoptarea programului operational...
-
Visa Europe lanseaza noi servicii de plati, inclusiv prin retelele sociale
Visa Europe extinde serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, in majoritate...
-
Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%
Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul at&aci...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult