Criza intareste Germania?

Criza intareste Germania? Data: 31 ianuarie 2012   Ora: 10:02

Teoretic se poate, practic nu a fost luata in calcul o eventuala revenire la monedele nationale a tarilor care deja au adoptat euro.

Revenirea este posibila din punct de vedere tehnic, caci au fost pastrate sistemele nationale de plati, Bancile Centrale ale fiecarei tari si emisiunile nationale de obligatiuni guvernamentale, ceea ce faciliteaza revenirea la monedele anterioare.

Practic, daca o tara doreste sa isi reia moneda nationala, va intampina o deteriorare majora a economiei sale pe termen scurt.

In Tratatele Europene nu s-a luat in calcul varianta ca un stat sa paraseasca doar zona euro, ci este nevoie sa paraseasca UE cu totul, asa ca nu exista legislatie care sa impiedice sau sa constranga o tara sa faca acest lucru. Problema apare daca investitorii, speriati sau precauti, isi vor retrage capitalul.

Neluandu-se in calcul iesirea vreunei tari din zona euro, datoria publica a tuturor tarilor membre s-a convertit in moneda unica. Daca statul renunta la euro, nimeni nu a stabilit, clar, o clauza care sa reglementeze cum se converteste datoria publica inapoi in moneda nationala.

Germania, precauta sau cu un pas inaintea tuturor?
Factorul decisiv in viitorul unei tari este modalitatea in care a imprumutat bani: sub incidenta legii nationale sau a celei internationale. Si aici Germania este in avantaj. Conform datelor din sistemul bancar, Germania a emis numai 0,2% din datoria guvernamentala sub incidenta legislatiei internationale, restul aflandu-se sub influenta legii nationale. Portugalia, insa, nu sta la fel de bine avand o datorie de 60% sub incidenta legislatiei internationale.

Nimeni nu mai crede in zona euro?
Potrivit lui Mark Cliffe, economistul-sef al ING Bank, „chiar si cei mai infocati sustinatori ai euro trebuie sa admita ca probabilitatea ca o tara sa paraseasca zona euro si destramarea uniunii monetare nu mai este zero“.

Nouriel Roubini, estimează că riscurile ca zona euro să se prăbuşească se ridică la 45%.

Ce ar insemna pentru Germania disparitia monedei europene?
Revenirea tarilor la monedele nationale ar fi catastrofala pentru Germania, potrivit presei germane. Iesirea din Uniunea Europeana ar costa fiecare german mii de euro. Germania exporta mult, iar aproape jumatate din produse se duc in tari din zona euro. Este foarte posibil ca in curand, valoarea exporturilor acestei tari sa depaseasca 1.000 miliarde de euro.

Existenta unei monede unice a permis ca preturile Germaniei sa ramana competitive, deoarece au fost eliminate fluctuatiile cursurilor de schimb. Faptul ca euro se apreciaza mai putin decat ar fi facut-o marca este un plus pentru un mare exportator.

Daca intre 1993-1999 exporturile Germaniei au crescut cu 3%, iar intre 1999 si 2003 cu 6,5%, dupa introducerea monedei unice europene, intre 2003 si 2007 exporturile au explodat, ajungand la o rata-record de crestere de 9%.

Daca nu ar mai exista zona euro si moneda europeana, Germania nu ar mai avea avantajul adus de exporturi. Revenirea la marca ar insemna marirea pretului la produsele de export si automat o condamnare la distrugerea economiei germane.

Ceea ce uita bancherii si ziaristii germani este ca o buna parte din aceste exporturi catre tarile membre ale UE si din zona euro au fost finantate tocmai de bancile germane. Asadar, este posibil ca explicatia cresterii impresionante a exporturilor Germaniei sa fie macar partial, finantarea acordata tarilor importatoare, au comentat analistii eFin.ro.

Aceasta creaza o dubla expunere a economiei Germaniei la prabusirea monedei unice: pe de-o parte, marca germana s-ar aprecia puternic in fata majoritatii celorlalte monede ale tarilor europene (pe considerente de productivitate si avans tehnologic) si pe de alta parte, bancile germane ar fi puternic lovite de restructurarea datoriilor unor tari europene, pe care le-au finantat direct (prin titlurile de stat cumparate) sau indirect (prin credite private acordate companiilor din tarile respective), fapt care ar genera o scadere a marcii germane din cauza problemelor potentiale din sectorul financiar.

Asadar, efectul cumulat al celor doua tendinte opuse este greu de estimat. Pentru moment, daca moneda unica nu va fi abandonata, Germania pare cel mai puternic actor din zona euro si UE. Este un risc prea mare renuntarea la moneda unica si putini lideri europeni isi doresc, pe termen scurt cel putin, sa puna la incercare nervii investitorilor si creditorilor cu un exercitiu complicat, daca acesta nu este absolut necesar, au mai spus analistii eFin.ro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Regenerarea osoasă a dinților: Ce este, de ce e importantă și când este nevoie de ea

Regenerarea osoasă este o procedură medicală esențială în stomatologie, destinată să restaureze sau să stimuleze formarea de os nou ... citeste mai mult