Criza din Grecia, un pericol pentru aderarea la zona euro

Criza din Grecia, un pericol pentru aderarea la zona euro Data: 22 martie 2010   Ora: 09:17

Criza din Grecia a schimbat semnificativ atitudinea din si fata de zona euro, determinand statele din uniunea monetara sa fie mai prudente in privinta altor tari care vor sa adopte moneda unica si reducand asteptarile acestora de a fi acceptate, potrivit unei analize a Wall Street Journal.

Liderii europeni viseaza inca din anii '90 la o uniune monetara care sa se extinda treptat catre toate statele foste comuniste de la granita estica a Uniunii Europene, proiect care ar permite Uniunii Europene sa atinga potentialul real al statutului de uniune economica.

Multe tari care doresc sa intre in zona euro se lupta acum cu efectele recesiunii profunde si deficitelor bugetare mari lasate in urma de criza financiara. Trei dintre acestea, respectiv Romania, Ungaria si Letonia, au apelat deja la ajutorul Fondului Monetar International.

Printre candidati se mai numara Polonia, statele baltice, Cehia si Bulgaria.

Toate aceste tari sunt obligate de statutul de state membre UE sa urmareasca adoptarea monedei euro, insa nu exista un termen limita de aderare la uniunea monetara.

Tarile baltice au fost considerate in ultimii ani printre "favoritii" la o intrare accelerata in zona euro, insa au suferit lovituri grele in urma crizei si au dificultati majore in prezent.

Acum un an si jumatate, Polonia avea ca obiectiv intrarea in zona euro pana in 2011, insa acum chiar si cele mai optimiste voci considera ca momentul a fost amanat deja cu cativa ani.

Economiile statelor membre din est sunt in continuare prea fragile pentru a putea fi incluse in uniunea monetara, chiar daca ar reusi sa indeplineasca criteriile de adoptare a euro in privinta datoriei de stat si deficitelor, sustin criticii ideii de expansiune rapida a zonei euro.

Pentru unii observatori, problemele Greciei subliniaza beneficiile unei monezi nationale independente care se poate deprecia din cand in cand pentru a sustine exporturile.

Totusi, pentru majoritatea tarilor candidate, promisiunea unei monezi stabile, a unor dobanzi reduse si a accesului nemijlocit la cea de-a doua mare piata din lume par avantaje mai importante decat dezavantajele expuse de Grecia, potrivit Mediafax (www.mediafax.ro).

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ce este regenerarea osoasă a dinților și când e nevoie de ea

Regenerarea osoasă este o procedură medicală esențială în stomatologie, destinată să restaureze sau să stimuleze formarea de os nou ... citeste mai mult