Creditele neperformante pun sub presiune bancile din zona euro
Data: 8 ianuarie 2013 Ora: 11:32Desi previziunile economice pentru Zona Euro in 2013 arata un progres lent si dureros catre stabilitate, bancile si asiguratorii din Zona Euro se vor confrunta cu inca un an dificil. Diviziunea intre nord si sud se va accentua in acest an. In timp ce previziunile privind creditele pe pietele din nord anticipeaza o usoara crestere, estimarile pentru pietele din sud sunt sumbre. Bancile se vor confrunta in continuare cu o crestere a creditelor neperformante si cu presiuni continue din partea organismelor de reglementare, se arata in raportul Ernst & Young Eurozone Financial Services Forecast 2013 (EEFSF).
Previziunile privind creditele neperformante s-au inrautatit din nou, pe fondul unei deteriorari peste asteptari a calitatii creditelor in Zona Euro. Potrivit estimarilor, creditele neperformante au ajuns la 6,8% in 2012 si vor atinge 7,6% in 2013, un nivel record pentru era Euro (cu 1% peste previziunile anterioare).
Previziunile privind imrpumuturile pentru companii arata accentuarea divizarii intre nord si sud
Bancile au parcurs doua treimi din procesul de dezintermediere si se estimeaza o continuare a diminuarii portofoliului de credite cu 132 miliarde euro in 2013. Media raportului intre credite si depozite va scadea, potrivit estimarilor, de la 124% in 2006, inainte de criza, pana la 111% la sfarsitul anului 2012. Acest proces nu s-a incheiat, iar raportul ar urma sa scada pana la 104% in 2016. In consecinta, portofoliile de credite raman sub presiune.
Dupa scaderi semnificative in 2011 si 2012, se estimeaza ca imprumuturile catre consumatori vor inregistra din nou o usoara scadere, de 1,2%, in Zona Euro, iar indicele preturilor de consum ar urma sa creasca cu 1,9%. Potrivit previziunilor, creditele de consum vor incepe sa creasca in 2014, cu 1,5%, pe fondul revenirii economiei la o crestere lenta.
Previziunile pentru 2013 pe segmentul creditarii afacerilor arata o crestere de 1-2,5% in Franta, Germania si Oalnda si o scadere de 0,5% in Italia si de 4% in Spania. Cu toate acestea, atunci cand se compara cifrele pe o perioada de doi ani (cifrele din 2011 cu previziunile pentru 2013) se observa o adancire a decalajului dintre nord si sud. Astfel, pentru perioada 2011-2013, creditarea in Franta va creste cu 18 miliarde euro, in Germania cu 72 de miliarde euro si in Olanda cu 28 de miliarde euro, in timp ce creditarea va scade cu 43 de miliarde euro in Italia si cu 100 de miliarde euro in Spania.
Se asteapta ca profiturile din asigurari sa scada cu pana la 5% in 2012
Randamentul scazut al investitiilor combinat cu o crestere de business afectata de recesiune echivaleaza cu un profit in scadere si in 2012 pentru asiguratori. Astfel, se prognozeaza o scadere de 5% a profiturilor si o scadere cumulata de 12% pentru perioada 2011-2013.
Se estimeaza ca rata somajului sa ajunga la 20 de milioane la sfarsitul acestui an, iar politele de asigurari de viata vor avea de suferit ca urmare a scaderii contributiilor la fondurile de pensii. Piata asigurarilor non-viata continua sa resimta impactul generat de scaderea politelor incheiate de consumatori, care isi reduc tot mai mult cheltuielile. Un exemplu ar fi scaderea estimata la 5% a inregistrarilor de masini in acest an, totalizand un declin de 15% pe doi ani. Prin urmare, se prognozeaza ca segmentul primelor non-viata se va mentine la o crestere de sub 2%, ceea ce este cu mult sub media istorica de crestere de 6,2%.
Fondurile de pensii vor continua investitiile in infrastructura
In medie, fondurile de pensii au aproximativ 3,3% din active investite in infrastructura si se prognozeaza ca acestea sa creasca pana la cel putin 5% pana in 2016.
“Investitorii cauta sa-si asigure randamente predictibile pe termen lung; ei cauta sa se asigure impotriva inflatiei intr-un mediu cu rata slaba a dobanzii si se straduiesc tot mai mult sa-si diversifice portofoliile. Exista doar putine clase de active care sa indeplineasca aceste criterii, prin urmare ne asteptam ca investitiile in infrastructura sa creasca, atata vreme cat investitorii sunt mai putin precauti in privinta actiunilor“, a afirmat Marie Diron, Senior Economic Adviser in cadrul EEFSF.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri International
-
Societe Generale iese de pe piata din Belarus
Societe Generale a vandut institutia Belrosbank rusilor de la Alfa Bank, punand astfel capat prez...
-
MasterCard anunta clasamentul pan-european al aplicatiilor mobile de cumparaturi
MasterCard a facut public un clasament pan-european unic al aplicatiilor mobile de cumparaturi, d...
-
Investitii de mai mult de 650 de milioane pentru dezvoltarea administratiei si a sistemului judiciar din Romania
Comisia Europeana a anuntat astazi printr-un comunicat de presa adoptarea programului operational...
-
Visa Europe lanseaza noi servicii de plati, inclusiv prin retelele sociale
Visa Europe extinde serviciul Visa Direct, denumit anterior Visa Personal Payments, in majoritate...
-
Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%
Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul at&aci...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult