Bancherii centrali din Europa de Est mentin dobanzile

Bancherii centrali din Europa de Est mentin dobanzile Data: 27 septembrie 2010   Ora: 14:50

Bancherii centrali est-europeni care incearca sa isi convinga colegii sa creasca dobanzile de politica monetara nu vor avea succes in acest demers pana in 2011, deoarece revenirea economiei mondiala intarzie, iar inflatia ramane sub control, potrivit unei analize Bloomberg.

Consiliul de politica monetara al Poloniei, care se reuneste in aceasta saptamana, nu va creste dobanzile pana in 2011, anticipeaza sase dintre cei noua economisti intervievati de Bloomberg News. Opt dintre acestia nu se asteapta ca banca centrala a Ungariei, al carei consiliu se intalneste luni, sa modifice dobanzile in acest an. Totodata, toti analistii contactati de agentia internationala de stiri considera ca nici Cehia nu va opera vreo schimbare pana anul viitor.

"Au citit economia de moda veche, care spune ca daca tii dobanzile jos creezi baloane speculative. Dar nu suntem intr-o situatie de «boom». Suntem inca in timpul unui «bust»", a declarat analistul sef al Danske Bank, Lars Christensen, referindu-se la bancherii centrali.

Bancile centrale din Europa de Est cauta semnale care sa le indice cand trebuie ridicate dobanzile, aflate la minime istorice, pe masura ce economiile se straduiesc sa iasa din cea mai grea recesiune de la caderea comunismului.

Desi este evident ca cei care vor cresterea dobanzilor vor reusi in final sa-si impuna punctul de vedere, primul pas in aceasta directie este semnificativ intarziat de cresterea economica lenta la nivel mondial, de absenta presiunilor inflationiste si de dobanzile foarte scazute din statele dezvoltate, potrivit Mediafax.

Cehia practica o dobanda pentru operatiuni repo la doua saptamani de doar 0,75%, in timp ce, in Polonia, rata de referinta este la 3,5%. Dobanda de politica moentara din Ungaria stagneaza din aprilie la minimul istoric de 5,25%.

In acelasi timp, inflatia se mentine la niveluri scazute in cele trei state, la 3,6% in Ungaria, 1,9% in Polonia, respectiv 1,5% in Cehia, potrivit datelor Eurostat pe luna august.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Ce este regenerarea osoasă a dinților și când e nevoie de ea

Regenerarea osoasă este o procedură medicală esențială în stomatologie, destinată să restaureze sau să stimuleze formarea de os nou ... citeste mai mult