Romania nu mistifica datele statistice

Romania nu poate fi asemanata Greciei intrucat nu a falsificat datele privind deficitul bugetar, a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, explicand diferenta aparuta intre estimarile privind produsul intern brut pentru anul 2009 facute de MF si datele publicate de Institutul National de Statistica prin faptul ca este normal sa apara diferente intre datele estimate si cele finale.
"Romania nu mistifica datele statistice. Datele furnizate de Ministerul Finantelor sunt cele pe care ministerul le are la momentul la care face comunicarea. Ele sunt corectate pe parcursul anului, in conformitate cu standardele statistice europene. Nu exista nici un fel de eroare, de intentie sau de incercare de a mistifica datele statistice[…]Intentia de a amesteca acum Romania cu Grecia este cel putin rau voitoare", a precizat Vladescu.
Dupa publicarea datelor de catre Institutul National de Statitica, a aparut o diferenta majora intre PIB-ul estimat de Ministerul Finantelor (505,503 miliarde lei) si cel publicat de INS ( 491,2737 miliarde lei), respectiv 4,23 miliarde lei.
Ministrul Finantelor a explicat ca astfel de diferente au aparut si in anii anteriori. Astfel, in 2007 primele estimari ale PIB-ului erau de 404,7 miliarde lei, iar datele definitive au fost de 416 miliarde lei, prin urmare, a rezultat o diferenta de 11,3 miliarde lei. Pentru 2008, primele estimari ale PIB-ului au fost 504 miliarde lei, iar „datele semidefintive” au aratat ca produsul intern brut a fost de 514,7 miliarde lei, inregistrandu-se astfel o diferenta de 10,7 miliarde lei. Datele definitive pentru 2008 nu au fost inca prezentate.
Totodata, oficialul a subliniat faptul ca Romania s-a incadrat in deficitul bugetar stabilit cu Fondul Monetar International. Cu FMI deficitul stabilit a fost nominal, nu ca procent din produsul intern brut.
“In scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar avem un deficit stabilit in termeni nominali de 36,5 miliarde lei, tinta de deficit care a fost atinsa. Deficitul bugetar se stabileste in termini nominali, nu in procente din PIB avand in vedere ca intre estimari si realizari sunt intotdeauna diferente ”, a precizat Vladescu.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult