Romania, locul 15 in topul tarilor cu datorii riscante

Romania, locul 15 in topul tarilor cu datorii riscante Data: 7 aprilie 2010   Ora: 12:22

Romania a coborat sase locuri in primele trei luni ale anului, pe pozitia a 15-a, intr-un clasament al tarilor in functie de gradul de risc al datoriilor, dupa reducerea cu 25% a costurilor statului roman pentru asigurarea riscului de default, potrivit unui raport al companiei CMA Data Vision.

Tara noastra era prezenta in top zece al statelor cu cele mai riscante datorii (locul 9) la sfarsitul lui 2009.

Costul de asigurare la restructurare a titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a scazut in primul trimestru la doua puncte procentuale peste rata mid-swap, de la 2,763 puncte procentuale peste acest nivel la finele trimestrului al patrulea din 2009.

Astfel, asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenta de cinci ani, a statului roman a scazut la finele lunii martie la 200.000 de dolari, de la 276.300 dolari in decembrie, noteaza CMA in raportul Global Sovereign Credit Risk Report pentru primul trimestru.

Probabilitatea cumulativa de default a datoriilor Romaniei a coborat de la 17,2% in decembrie 2009 la 13,3% in martie.

Venezuela a ramas pe prima pozitie a clasamentului in primul trimestru din 2010, fiind urmata de Argentina, Pakistan, Ucraina, Irak, Dubai, Islanda, Letonia, Grecia si Egipt. Pakistan si Irak nu au fost incluse in raportul pentru trimestrul al patrulea din 2009, in timp ce Egiptul a urcat de pe locul 11 pe zece.

Europa emergenta s-a numarat printre regiunile cu cea mai buna evolutie in trimestrul al patrulea, potrivit CMA. Estonia a inregistrat cea mai semnificativa scadere a CDS, de 50,9%, urmata de Ucraina, cu 49,3%, si Letonia, cu 33,3%. Ungaria, Bulgaria si Romania au avut performante similare in primul trimestru din 2010, la fel ca Slovacia, Slovenia sau Cehia.

Romania avea, la finele lui 2009, o datorie publica directa de 11,97 miliarde de euro, in crestere cu 32,6% fata de anul anterior. Datoria publica directa include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul Finantelor Publice si autoritatile administratiei publice locale in baza legislatiei privind datoria publica, dar si cele privind ratificarea acordului dintre Romania si Fondul Monetar International, potrivit Mediafax.

CMA a analizat costurile de asigurare a datoriilor impotriva riscului de default pentru 66 de state.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult