Criza din Grecia afecteaza Romania

Criza din Grecia afecteaza Romania Data: 15 martie 2010   Ora: 11:14

Criza din Grecia ar putea submina investitiile in Europa de Sud-Est, adaugand o noua piedica in calea redresarii economice, potrivit unei analize Reuters, care noteaza ca Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, in conditiile in care bancile elene isi consolideaza finantele.

In Romania, investitiile straine au scazut aproape la jumatate in 2009, la 4,9 miliarde euro, de la 9,5 miliarde euro in anul precedent.

Grecia s-a plasat, la sfarsitul lui 2008, pe pozitia a sasea, in ceea ce priveste volumul investitiilor straine directe in Romania, cu o pondere de 6,5%.

Statul elen a fost un investitor major in regiune de la caderea comunismului in 1989, iar operatiunile bancilor elene in Europa de Sud-Est sunt concentrate in Romania si Bulgaria.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat saptamana trecuta cu privire la un posibil impact asupra sectoarelor bancare si economiilor din regiune, iar analistii s-au exprimat intr-un mod asemanator.

Companiile elene nu vor investi masiv pe pietele lor tinta, iar simpla proximitate cu un stat aflat in criza ar putea reprezenta o problema pentru investitori.

Bancile din Grecia au operatiuni de mai mica amploare in state emergente din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria si Cehia.

"Riscul este foarte real. Nu vor avea loc, probabil, retrageri ale plasamentelor en-gros din Romania si Bulgaria, dar in mod sigur fluxurile de investitii nu vor creste", a declarat Neil Shearing, analist la compania Capital Economics.

Cresterea cu 50% a operatiunilor de creditare a ajutat la dublarea economiei romanesti in perioada 2004-2008 si un trend asemanator a stimulat si PIB-ul Bulgariei, dar ritmul de crestere a coborat aproape de zero in ambele tari, iar situatia nu se va imbunatati in curand.

Pentru redresare, este nevoie de investitii straine, dar, de cand agentiile de rating au retrogradat calificativele Greciei, este improbabil ca bancile sa isi extinda portofoliile de credite in strainatate.

In Romania, doua dintre primele zece mari banci sunt din Grecia, respectiv Alpha Bank si EFG Bank prin Bancpost, si reprezinta 15% din activele bancare totala din tara.

"Problemele Greciei si situatia din Romania trimit semnale de ingrijorare. Acestea afecteaza interesul investitorilor si capacitatea de a atrage capital", a declarat unul dintre analistii institutului Political Capital din Sofia, Kiril Avramov, citat de Mediafax.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult