Proiectul legii cadru de salarizare este antisocial si antieconomic

Proiectul legii cadru de salarizare este antisocial si antieconomic Data: 17 decembrie 2010   Ora: 10:00

Proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, este, prin efectele pe care le produce, antisocial si antieconomic, sustin semnatarii motiunii de cenzura intitulate ''Legea salarizarii Guvernului iresponsabil''.

Autorii demersului antiguvernamental sustin ca noul act normativ reduce drastic veniturile salariatilor platiti din fonduri publice si puterea de cumparare a acestora, iar reducerea veniturilor la 1,29 milioane de salariati bugetari conduce la reducerea consumului, a productiei de bunuri si servicii si, in final, la adancirea crizei si la accentuarea descresterii economice in 2011 si in anii urmatori.

Opozitia considera ca obiectivul real al proiectului de lege este reducerea cheltuielilor cu salariile pentru personalul platit din fonduri publice.

''Va scadea ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 9,4% in 2009, respectiv 8,7% in 2010, la 7,97% in anul 2011, la 7,3% in anul 2012, la 6,7% in anul 2013, la 6,3% in anul 2014, la 6% in 2015 si in urmatorii ani. Acesta este singurul si adevaratul scop al legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice'', sustin semnatarii motiunii de cenzura.

Totodata, opozitia este de parere ca asumarea raspunderii Guvernului in acest caz este imorala, data fiind importanta legii si confera proiectului in sine si actului normativ ca atare ilegitimitate, putand fi oricand contestat.

''Abrogarea dupa numai un an a vechii legi a salarizarii unitare - asumata in aceleasi conditii tot de Guvernul Boc, supusa unor critici acerbe de aproape toate segmentele si categoriile sociale si profesionale - demonstreaza faptul ca o lege care ierarhizeaza societatea romaneasca si distribuie resursele societatii dupa criterii nediscutate si, mai ales, neagreate in Parlamentul tarii nu are cum sa fie legitima, nu are cum sa reziste, ea este si va ramane un 'hibrid', o improvizatie a unor experti ai Bancii Mondiale si poate si a unor romani desprinsi de realitatile sociale, de nevoile, de prioritatile si de directiile de dezvoltare ale societatii'', se arata in motiune.

Potrivit textului motiunii de cenzura, prin noua lege se reduc definitiv salariile de baza cu 25%, asa cum au fost stabilite prin Legea 118/2010, iar proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu are acordul sindicatelor si al Consiliului Economic si Social, care nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum.

''Legea pentru care Guvernul Boc isi angajeaza raspunderea nu stimuleaza munca, pentru ca se plateste prezenta la programul de lucru; nu stimuleaza performanta, pentru ca se plateste vechimea in munca; nu stimuleaza eficienta muncii prestate, pentru ca se plateste nivelul ierarhic al functiei'', mai sustin semnatarii documentului.

Totodata, opozitia considera ca stabilirea valorii de referinta a coeficientului de ierarhizare aferent clasei de salarizare 1 in anul 2011 la 600 de lei s-a realizat subiectiv, fara nicio fundamentare obiectiva, in corelatie cu indicatorii de salarizare si/sau performanta economica a Romaniei, iar sistemul de salarizare propus presupune reducerea in continuare a personalului din sectorul public.

Conform semnatarilor motiunii, prin noul cadru legislativ va creste raportul dintre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar, de la 1 la 12, la 1 la 15, contrar celor afirmate public si in defavoarea bugetarilor cu venituri mici.

''Se incalca grav Codul Muncii si legislatia muncii prin faptul ca se elimina plata muncii suplimentare efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale;
nu se mai acorda premii si prime de vacanta; se limiteaza negocierea de salarii si alte drepturi de natura salariala prin contractele si acordurile colective si individuale de munca;
se elimina cel de al 13-lea salariu'', se mai arata in motiune.

Legea salarizarii nu a fost dezbatuta cu partidele politice din opozitie, motiv pentru care punctele de vedere constructive si obiective ale acesteia nu au putut fi exprimate si sustinute pentru imbunatatirea cadrului legislativ, acuza autorii demersului antiguvernamental.

In concluzie, opozitia considera ca legea prezentata de Guvern nu indeplineste criteriile de tehnica legislativa, nu asigura cadrul obiectiv de salarizare a personalului bugetar si niciun sistem modern de salarizare, stimulativ pentru personalul platit din fonduri publice.

''Facem apel la toti parlamentarii sa voteze pentru stoparea acestui demers de legiferare a legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. (...) Consideram ca prin votul dumneavoastra impotriva acestei legi veti da dovada de respect fata de cetatenii romani care, prin votul lor, ne-au trimis in Parlamentul Romaniei sa le reprezentam si sa le votam corect interesele. Numai votand impotriva legii salarizarii vom putea stopa abuzul de putere, manifestarile nedemocratice, antisociale si antieconomice ale Guvernului Boc'', se mai arata in motiunea de cenzura, potrivit Agerpres.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult