Politicile FMI, un pericol pentru economia Romaniei

Politicile FMI, un pericol pentru economia Romaniei Data: 21 octombrie 2010   Ora: 17:30

Politicile stabilite de Fondul Monetar International (FMI) pot reprezenta un pericol pentru cresterea economica si revenirea din criza a Greciei, Letoniei, Spaniei, Portugaliei, Irlandei si Romaniei, arata un studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Economica si Politica.

Lucrarea constata ca FMI a supraestimat previziunile de crestere pentru tarile mai sus mentionate, care se confrunta in prezent cu un proces de consolidare fiscala, masuri de austeritate si alte politici pro-ciclice, impuse chiar de Fond.

In plus, Fondul continua sa subestimeze riscurile in ceea ce priveste evolutia economica a acestor state.

"In pofida preocuparilor FMI in legatura cu ’fragilitatea’ redresarii economiei globale, FMI continua sa sprijine politicile pro-ciclice - de natura sa inrautateasca lucrurile - in unele tari, si consolidarea fiscala in multe altele", este de parere Mark Weisbrot, economist in cadrul Centrului.

 "Fondul ar trebui sa sprijine in continuare stimulentele fiscale, de exemplu, in Statele Unite, unde acestea sunt extrem de necesare pentru a stimula nivelul lent al redresarii economiei", a adaugat oficialul.

Politicile pro-ciclice ale FMI din perioada 2008-2009 au fost parte a unor acorduri care s-au bazat  pe previziuni prea optimiste, iar greseli similare se pot repeta si in prezent.

De exemplu, in cazul Greciei, FMI a revizuit estimarile privind contractia economica din acest stat de la -2% la -4% intr-un interval de doar sase luni. Pe de alta parte, exista riscul ca Spania sa intre iarasi in criza, ca urmare a masurilor de austeritate.

Si in Romania autoritatile au fost nevoite sa adopte masuri de austeritate in vederea restructurarii cheltuielilor. Printre acestea amintim diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea unor ajutoare sociale, majorarea TVA la 24%, disponibilizari etc. Aceste actiuni au dus la proteste sindicale, o criza politica, cu impact major asupra economiei – in sensul reducerii performantei din tara noastra.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in valoare totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult