Leul, stabil intr-un context volatil

Februarie a fost o luna slaba pentru euro, care s-a depreciat fata de majoritatea monedelor; leul a crescut luna trecuta cu cca 0,5% in fata monedei unice europene.
"Februarie a fost o luna agitata atat politic (alegeri in Italia, diferite evolutii privind situatiile tensionate existente in anumite zone ale lumii etc), cat si economic- cu multe rezultate negative din UE si Zona Euro, semnale mixte privind SUA si "ceva incurajari" in ceea ce priveste China. Desigur ca toate acestea au influentat pietele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine in acest context, consolidandu-si in final aprecierea intr-un interval de baza cuprins intre 4,35- 4,4 Lei pentru un Euro", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Considerand ansamblul primelor doua luni ale anului, leul a reusit sa ramana moneda din UE cu cea mai mare crestere comparativ cu euro. In februarie, Leul a inregistrat variatii reduse fata de euro, dar avansul marcat in ianuarie i-a permis sa incheie primele doua luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% in fata monedei unice europene. "Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta.
Coroana Suedeza a crescut, de asemenea, comparativ cu euro in perioada ianuarie- februarie, cu cca 1,6%, moneda suedeza apreciindu-se considerabil in cea de-a doua parte a acestui interval.
De la inceputul anului si pana in prezent, lira sterlina a scazut cu peste 6% atat in fata euro, cat si comparativ cu dolarul american, trecand -in acest interval- prin minimul ultimilor 2 ani si jumatate fata de moneda americana. Lira sterlina a ajuns in februarie si la cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni in raport cu moneda euro, dupa ce agentia de evaluare Moody’s a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar economia britanica a scazut cu 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut.
Forintul, Zlotul polonez si Coroana ceha incheie, de asemenea, primele doua luni ale anului in scadere fata de euro; desi ultimele doua au crescut in februarie, nu au compensat deprecierile din luna ianuarie. Astfel, de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute, coroana ceha a scazut cu cca 2,2% comparativ cu euro, forintul maghiar cu aproximativ 1,3%, iar zlotul polonez cu cca 1,8%.
In ceea ce priveste dolarul american, in februarie acesta a crescut in raport cu monedele din UE. Leul s-a inscris in aceeasi evolutie, cu o scadere de aproximativ 3,4%, luna trecuta, fata de moneda americana; avand in vedere insa aprecierea consistenta a monedei nationale din ianuarie (de 4,2%), aceasta a ramas dupa primele doua luni ale anului o crestere de aproape 1% in raport cu USD, spre deosebire de majoritatea monedelor din UE, care incheie perioada mentionata in scadere fata de dolarul american.
"Luna februarie a fost "agitata" pe pietele financiare si, din cate se intrevede in prezent, martie se va mentine in aceeasi nota; daca Leul va reusi sa ramana in intervalele in care evolueaza in prezent fata de euro si, respectiv, fata de dolarul american, va fi o performanta apreciabila", a conchis Victor Safta.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult