Leul, cea mai performanta moneda din regiune in 2013

In iulie leul a crescut pe pietele financiare in raport cu euro, asa incat, in pofida volatilitatii ridicate de pe parcursul acestui an, moneda nationala a inregistrat la sfarsitul lunii trecute o apreciere fata de valoarea de la inceputul anului, dintre monedele din regiune doar kuna croata avand o performanta la fel de buna pe 2013.
"Leul a beneficiat recent de influente importante, atat locale, cat si globale. Pe de o parte, a revenit interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti; de asemenea, guvernul a anuntat incheierea negocierilor cu FMI si Comisia Europeana pentru un nou acord de finantare de tip preventiv, iar FMI a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei in 2013 si 2014. In acelasi timp insa, leul a avut in piata si miscari in linie cu regiunea, ca efectele ale unor informatii de importanta globala ce au vizat SUA, Zona Euro etc", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
In iulie, leul a crescut cu aproximativ 0,8% in fata euro, coroana ceha cu cca 0,3%, coroana suedeza cu aproape 0,7%, iar zlotul cu cca 1,7%. Lira sterlina a scazut, luna trecuta, cu cca 2,2% in raport cu euro, iar forintul si kuna croata s-au depreciat, la randul lor, cu aproximativ 1,5% si, respectiv, 0,8%.
La finele primelor sapte luni ale anului, leul a inregistrat o crestere de aproximativ 0,7% comparativ cu euro, fata de valoarea de la inceputul lui 2013, iar kuna croata s-a apreciat in acelasi interval cu cca 0,6%. Cele mai mari scaderi pe anul in curs in fata euro au fost marcate la nivelul UE de lira sterlina (7,7%), urmata de zlot cu 4,3% si coroana ceha cu 3,3%.
"Lira sterlina a fost recent afectata inclusiv de speculatii privind masurile pe care Banca Angliei le-ar fi putut anunta in urma sedintei de politica monetara din aceasta luna. Referitor la zlot, o buna parte din fluctuatiile monedei poloneze din ultima perioada au fost efecte ale declaratiilor presedintelui Fed privind ritmul cumpararilor de active; Polonia a anuntat insa si unele rezultate pozitive, de exemplu cresterea vanzarilor retail in luna iunie, fapt care a influentat, la randul sau, aprecierea zlotului. In ceea ce priveste moneda ceha, trebuie cumulati mai multi factori: Cehia s-a confruntat cu o criza politica declansata de un scandal de coruptie, care a condus la demisia guvernului; tara trece printr-o criza economica prelungita, dobanda de referinta este practic zero, iar devalorizarea monedei in conditiile actuale este privita cu interes, intrucat ar ajuta exporturile", a precizat Silviu Pojar.
Forintul a scazut, de asemenea, fata de euro pe anul in curs cu cca 2,7%, la fel si coroana suedeza, cu aproximativ 0,9%.
Monedele din UE s-au apreciat luna trecuta comparativ cu dolarul american (afectat de declaratiile presedintelui Fed privind conditiile unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare), cu exceptia lirei sterline, care a inregistrat o variatie nesemnificativa la finele lunii comparativ cu inceputul ei; cele mai consistente cresteri fata de moneda americana le-au inregistrat in iulie zlotul (3,9%), leul (3,1%) si coroana suedeza (2,7%). Euro a crescut luna trecuta cu cca 2,1% in fata monedei americane. La nivelul UE, pe primele sapte luni ale anului in curs, leul si kuna croata au avut cele mai bune evolutii comparativ cu USD, marcand aprecieri aproape egale (1,4- 1,5%) in fata monedei americane, la sfarsitul lunii iulie fata de inceputul anului.
"In ultimele doua luni am asistat la manifestari in forta ale influentelor majore pe care chiar si (doar) declaratiile privind masurile de politica monetara din SUA le pot avea asupra monedelor din Europa, cu atat mai mult eventualele masuri in sine... Ne asteptam la o volatilitate accentuata in urmatoarele luni, cu posibile miscari ample pe pietele financiare, puternic corelate in continuare cu rezultatele economice si alte evolutii din SUA, alaturi, desigur, de cele din Zona Euro", a aratat Silviu Pojar.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult