Legea falimentului personal, adoptata de Senat

Senatul Romaniei a adoptat marti, 23 martie 2010, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.
Legea mentioneaza ca procedura insolventei instituita conform acestui act normativ are ca scop acoperirea creantelor contra debitorului, precizand ca in caz de faliment personal, bunurile debitorului vor fi lichidate in vederea acoperirii datoriilor sale.
Procedura insolventei se deschide, potrivit initiativei legislative, la cererea debitorului care, odata cu cererea, recunoaste cu buna credinta ca se afla in stare de insolventa sau la cererea creditorului care detine o creanta certa, lichida si exigibila contra debitorului.
Potrivit unui amendament adoptat de senatori deschiderea procedurii insolventei pentru persoane fizice, precum si celelalte procese si proceduri aferente, sunt in competenta teritoriala a tribunalului in raza teritoriala a caruia isi are locuinta statornica, domiciliul sau resedinta debitorul.
In varianta initiala instanta abilitata sa se ocupe de aceasta procedura era judecatoria.
Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.
Legea mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.
Propunerea legislativa, asa cum a fost adoptata de senatori, prevede ca pot fi supuse procedurii insolventei si persoanele fizice lipsite de capacitate de exercitiu sau cele cu capacitate de exercitiu restransa aflate in stare de insolventa declarata de instanta competenta, care vor sta in justitie in procedura prevazuta de aceasta lege prin reprezentantii lor legali.
Proiectul mai stipuleaza ca pot fi supuse falimentului personal si persoanele fizice care exercita, de drept sau de fapt, conducerea unor persoane juridice aflate in procedura insolventei, precum si persoanele fizice care au intervenit in mod fraudulos in afacerile unei persoane juridice, potrivit Mediafax (www.mediafax.ro).
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult