Impozit de 16% pe averile nedeclarate de peste 50.000 lei

Impozit de 16% pe averile nedeclarate de peste 50.000 lei Data: 24 decembrie 2010   Ora: 10:13

Persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Decizia a fost luata, joi, de Guvern, prin modificarea Codului Fiscal.

Potrivit ministrului Finantelor, veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (cand sunt inregistrate operatiuni de incasari si plati fara un venit declarat) si a patrimoniului (cand sunt sesizate cresteri de avere).

"Toti cei care nu si-au declarat veniturile, ma refer la persoanele fizice, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitati cu 16%. Se va utiliza metoda cheltuielilor efective - deci pe baza cheltuielilor efectuate de orice persoana organele fiscale vor impozita, pentru ca fiecare cheltuiala are o sursa, metoda fluxurilor financiare - pe baza platilor si incasarilor efectuate de orice persoana care nu are venituri, si metoda patrimoniului - cand o persoana care nu a declarat venituri are o crestere de avere", a spus ministrul.

Actiunea de control va fi initiata in cazul in care organul fiscal constata, prin aceste metode, o diferenta de minimum 10% intre venitul real si cel nedeclarat. Daca in urma controlului persoana verificata nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenta de venituri ce depaseste 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.

"Daca diferenta este mai mica de 10%, dar mai mare de 50.000 lei, atunci se trece la impozitare. Daca nu, procedura s-a inchis. Sunt venituri care se declara anual, altele care se declara lunar si se compara ce venituri a avut persoana respectiva cu cheltuiala efectuata. Persoana are dreptul sa dovedeasca cu documente ca acea cheltuiala provine dintr-un venit impozabil", a explicat Gheorghe Ialomitianu.

Acesta a precizat ca impozitul va fi aplicat "persoanelor cu venituri foarte mari".

"Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari, este exact ca in Statele Unite, 1% din persoanele mari asigura 40% din cheltuielile bugetare. Trebuie sa introducem aceste metode daca dorim sa avem succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale", a afirmat ministrul Finantelor.

Prin scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondului Monetar International la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, Guvernul a promis ca, pana la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanta de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel incat sa taxeze toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri, relateaza Mediafax.

Elaborarea ordonantei a fost asumata de Guvern si in ultimele doua scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amanat succesiv, de la jumatatea lunii august la sfarsitul lunii noiembrie si, acum, la finele lunii decembrie 2010.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult