Depozitele bancare in scadere

Depozitele bancare in scadere Data: 13 mai 2015   Ora: 14:24

In primul trimestru din 2015 valoarea totala a depozitelor bancare a fost de 309,7 miliarde lei, in scadere cu 2,5% fata de sfarsitul anului 2014, conform datelor publicate de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.

Scaderea se datoreaza reducerii valorii depozitelor in lei ale persoanelor juridice rezidente.Depozitele garantate in moneda nationala au fost in scadere fata de cele in valuta.

La 31 martie 2015, FGDB acoperea 74.4% din valoarea depozitelor rezidentilor la institutiilor participante, iar din numarul total al deponentilor garantati , 99,7% detineau depozite mai mici sau cel mult egale cu echivalentul a 100.000 euro, fiind astfel protejati integral de catre FGDB. Asadar, structura depozitelor din sistemul financiar romanesc este compusa dintr-un mare numar de firme si persoane fizice (aproape 14,6 milioane de entitati) cu depozite de sume mici, si un numar de aproximativ 40.000 de deponenti ale caror depozite insumeaza aproape 30% din totalul depozitelor.

 Depozitele garantate ale persoanelor fizice

La sfarsitul trimestrului I 2015, din datele FGDB rezulta ca depozitele populatiei sunt in crestere fata de sfarsitul anului 2014 cu 1%.

Pentru economisire, statisticile arata ca populatia opteaza pentru depozitele in lei, cele in valuta fiind in scadere. Depozitele in lei au inregistrat o crestere trimestriala de 3.1% si reprezinta aproximativ 60% din totalul creditelor garantate.

Din totalul populatiei, persoanele fizice detineau 96.6% din valoare totala a depozitelor garantate, fiind in crestere fata de sfarsitul anului 2014, preponderent pe seama sporului depozitelor in lei de valori mai mici sau egale cu plafonul de garantare.

Depozitele garantate ale persoanelor juridice

Fata de trimestrul precedent, depozitele garantate ale persoanelor juridice sunt in scadere din cauza reducerii valorii depozitelor denominate in lei de valori peste plafonul de garantare; in conditiile reducerii puternice a dobanzilor la depozite pentru firme, a devenit nerentabil pentru acestea sa blocheze lichiditati in depozite bancare la niveluri mai ridicate decat nevoile de capital de lucru curente.

In timp ce depozitele in valuta au crescut pe fondul incertitudinilor privind evolutia cursului de schimb al leului, depozitele in lei ale firmelor au scazut in trimestrul I 2015.

Depozitele mai mari de 100.000 euro ale companiilor reprezinta 66,5% din total.

In perioada urmatoare, ne asteptam ca, pe fondul scaderii in continuare a dobanzilor la depozite, valoarea depozitelor in lei sa scada atat la persoane fizice cat si la companii, in timp ce numarul depozitelor in sume mici sa ramana relativ constant – reprezentat de micii deponenti persoane fizice care nu dispun de alternative de investire pe termen scurt.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Închiderea Terasei pentru Sezonul Rece – Ghid Practic pentru Case și Restaurante

Pe măsură ce temperaturile scad, proprietarii de case și restaurante optează pentru închidere terase. Alegerea momentului potrivit și ... citeste mai mult