Cum vrea Comisia Europeana sa ajute tarile UE afectate de criza

Cum vrea Comisia Europeana sa ajute tarile UE afectate de criza Data: 21 mai 2013   Ora: 11:16

Comisia Europeana a propus doua masuri pentru a ajuta tarile afectate de criza, printre care si Romania, sa utilizeze fondurile UE astfel incat sa gaseasca solutii la problema somajului in randul tinerilor, sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii si sa finanteze proiecte majore de infrastructura.

Prima masura ar contribui la mobilizarea a aproximativ 500 milioane euro de investitii pentru incurajarea cresterii mai rapide in Grecia, Cipru si Portugalia. Aceasta ar majora contributia UE de investitii (maximum 95%) in favoarea politicii de coeziune si ar permite o contributie nationala mai redusa (5%). Acest lucru ar putea prelungi cu inca doi ani un acord privind cofinantarea din decembrie 2011, ceea ce ar usura si presiunea asupra bugetelor nationale fara a implica fonduri noi de la UE.

Masura initiala de „suplimentare”, din 2011, a inregistrat o crestere temporara a cofinantarii UE de pana la 10 puncte procentuale pana la sfarsitul anului 2013, realizata la cerere pentru tarile afectate cel mai puternic de criza, cum ar fi Irlanda, Ungaria, Letonia, Grecia, Portugalia si Romania.

Cea de-a doua masura propusa ar oferi Romaniei si Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile disponibile prin intermediul politicii de coeziune. Ea ar permite o mai buna selectie si implementare a proiectelor strategice — de exemplu, pentru a stimula competitivitatea IMM-urilor si crearea de locuri de munca pentru tineri.

Fondurile alocate statelor membre in cadrul politicii de coeziune se impart in sume anuale care trebuie cheltuite in decurs de doi sau trei ani, in functie de tara. Aceasta regula este cunoscuta sub numele de regula „N+2 sau N+3”, N fiind anul in care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuala care nu este solicitata de catre statul membru in aceasta perioada, se deduce automat din suma totala alocata si se intoarce la bugetul total al UE.

Comisia vrea extinderea regulei N+3 pentru Romania si Slovacia care, altfel, ar fi expirat in 2013.

Cele doua propuneri vor fi trimise Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE in vederea adoptarii.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje

 Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult