Cand economia sufera din cauza politicii. Greseli politice si consecinte economice
Data: 17 iulie 2012 Ora: 14:51Deciziile politice de a anula democratia din Romania si puterile institutiilor democratice (chiar asa nefericit cum functioneaza acestea in multe cazuri) au consecinte grave atat la nivel politic, cat si la nivel economic pentru tara.
Dintre masurile politice majore pe care organismele internationale si cele ale UE le pot lua impotriva tarii noastre, cele mai importante sunt blocarea accesului in Spatiul Schengen, continuarea monitorizarii tarii noastre pe probleme de justitie si chiar retragerea dreptului de vot al Romaniei in Consiliul Europei. Ar fi o "punere la colt" a tarii noastre in grupul celor 27 de state membre… dar cam atat. Daca trecem insa la posibilele masuri si consecinte economice, deja vorbim despre bani.
1.In mod direct, organismele Uniunii Europene pot decide pur si simplu (iar motive sunt destule si pot fi fabricate si mai multe) blocarea fondurilor europene pentru tara noastra. Ca efect direct, aceasta masura ar avea un impact negativ estimat de analistii efin.ro la 0,5 – 1% din PIB si ar interveni in momentul in care abia incepusem sa avem rezultate decente in absorbtia de fonduri europene pe doua axe prioritare.
2.O abordare mult mai "transanta" din partea FMI si organismelor internationale in relatia cu autoritatile romane. Dupa ce Romania a fost un exemplu de implementare a programului de austeritate propus de FMI – poate chiar prea dur, asa cum a fos judecat in timp – si implicit si-a atras bunavointa si cooperarea larga a organismelor internationale pentru depasirea perioadei de criza economica si financiara, acum tot acest efort facut de romani se poate risipi in vant.
Delegatia FMI a anuntat deja ca isi amana vizita in Romania, masura clara de respingere a deciziilor politice din ultima perioada. Este pacat, pentru ca am vazut ca state importante din UE iau acum masuri de austeritate similare celor ale guvernului roman din 2009 (majorarea TVA, reducerea drastica a cheltuielilor bugetare, trimiterea in somaj a angajatilor din domeniul public, etc), iar noi in loc sa fim "povestea de succes" a masurilor FMI, suntem "oaia neagra" din cauza problemelor politice interne.
La limita, FMI poate bloca unilateral acordul preventiv cu tara noastra, ca o masura de constrangere a guvernului de a reveni la un regim care respecta principiile si institutiile democratice in Romania.
3.Justificarea restrangerii dreptului de munca in strainatate al romanilor. Majoritatea guvernelor din cadrul UE isi doresc sa protejeze in aceasta perioada forta de munca locala; daca li se ofera si un prilej politic de a scoate (sau macar de a bloca) de pe piata muncii lucratorii straini (cu contracte legale sau nu) o vor face cu mare placere. Iar nerespectarea regulilor democratice din Romania, desi nu are nicio legatura cu un roman care doreste sa lucreze in Spania sa spunem, poate fi folosita ca motiv de autoritati pentru eliminarea "competitiei" dinspre Romania.
4.Blocarea investitiilor straine catre Romania. Oricum in perioada crizei financiare, investitiile straine in tara noastra au scazut la 3 – 4 miliarde de euro, fata de cei 8 miliarde de euro dinainte de criza – iar ratiunile au fost economice. Acum, odata cu incertitudinile politice din Romania, este improbabil ca investitiile straine vor mai creste in anul acesta sau in 2013. Investitiile in strainatate se planifica cu 1-2 ani inainte de implementarea lor in practica; orice eveniment politic negativ in tara gazda duce insa la blocarea rapida a deciziei investitionale si este nevoie apoi de o noua hotarare in forurile de conducere ale firmei multinationale pentru a relua investitia… Cum Romania depinde de banii europeni si de investitiile straine, impactul asupra economiei ar putea fi devastator.
5.Deprecierea monedei nationale. Daca pana acum fluctuatiile leului fata de euro erau corelate cu cele ale valutelor din regiune (zlot, forint, coroana ceha) acum din cauza masurilor antidemocratice adoptate de guvernul Ponta, leul pierde in fata euro mai puternic decat celelalte monede – iar aceasta pierdere nu va putea fi recuperata in viitorul apropiat, indiferent daca se va stabiliza situatia politica interna. In situatia actuala, este inutila si orice incercare a BNR de a sustine cursul de schimb; o poate face numai pentru o zi sau doua, dar speculatorii straini si investitorii care doresc sa iasa din Romania vor pune presiune pe cumpararea de valuta, ducand la deprecierea leului.
6.Ratingul de tara. Exista un risc important ca agentiile de rating sa reactioneze la presiunile politice ale mediului politic international fata de Romania si sa schimbe cel putin in negativa perspectiva pentru Romania, daca nu pur si simplu sa degradeze Romania sub ratingul investitional. In situatia tensionata din UE, reactia agentiilor de rating ar fi justificata si mai ales usor de "vandut" catre piete.
7.Finantarea Romaniei pe pietele internationale. Chiar si in absenta unei scaderi de rating, Ministerul de Finante ar putea constata ca ii este mult mai greu sa gaseasca finantari externe pentru deficitul bugetar, sau oricum aceste finantari sa fie disponibile la costuri mult mai ridicate.
Daca numai una sau doua dintre aceste masuri – perfect posibile si de inteles din partea membrilor UE sau actorilor de pe piata financiara internationala – se vor intampla in realitate, Romania se va intoarce din punct de vedere economic cu 5-6 ani in urma fata de celelalte tari din Europa Centrala care sunt membre ale UE.
Dupa "deceniul pierdut" in epoca Iliescu, cel care prin mentinerea sistemului comunisto-securist la putere in Romania post decembrista a determinat ramanerea in urma a tarii noastre fata de Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, tarile baltice, actuala izolare a Romaniei "in interiorul UE" ar fi a doua lovitura data acestei tari si cetatenilor ei in competitia pentru integrare si modernizare in cadrul Europei.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult