Seitan despre sistemul de asistenta sociala: "generos si ineficient"
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 23 aprilie 2010 Ora: 13:12
"Am ajuns sa avem unul dintre cele mai generoase, ineficiente sisteme din Europa referitoare la asistenta sociala. E paradoxal sa fie generos, dar sa fie si ineficient, dar realitatea spune acest lucru. Avem peste 12 milioane de indemnizatii/om intr-o luna, asta inseamna, sigur, ca nu 12 milioane de oameni profita, sunt 5-6 milioane de oameni care profita de astfel de sprijin, unii profita de cate doua, trei sau patru. Am ajuns sa cream, din aceasta dorinta pe care eu nu o consider de rea credinta, sprijin cat mai mult la diverse situatii, un sistem pervers care incurajaza nemunca", a subliniat ministrul vineri, in cadrul unei dezbateri pe marginea noii strategii a Uniunii Europene, Europa 2020.
"Este o parere pe care o declar cu toata responsabilitatea pentru ca in ultima instanta ajungem sa avem persoane care castiga 3-4-5 mii de lei pe luna stand acasa, fiind persoane in forta, in activitate. Nu poti sa le mai oferi locuri de munca la salariile de acum daca sunt si necalificati pe deasupra. Si atunci nu cumva ajungem la o contradictie? Cum oare crestem ocuparea intr-o tara cand de fapt, prin alte mijloace, incurajam nemunca?", a mai spus ministrul.
Seitan a facut aceste precizari in contextul in care in discutie se afla unul dintre obiectivee Strategiei Europa 2020, si anume cresterea gradului de ocupare a populatiei.
"Nici oamenii macar in anumite situatii nu-si cauta de lucru, atata timp cat se poate castiga serios stand acasa. Motiv pentru care una dintre problemele esentiale pe care ni le-am pus in vedere si anul asta sper sa putem dezbate foarte serios o noua conduita de asistenta sociala, un nou cod de asistenta sociala care sa se duca catre cei efectiv in nevoie", a subliniat Seitan.
Ministrul a aratat ca exista foarte multe forme de ajutoare si o problema a "drepturilor universale care nu mai sunt universale pe nicaieri" dar Romania le acorda, cand ar putea "targeta" ajutoarele spre cei care au cu adevarat nevoie.
"Acordam subventii furnizorilor de caldura pentru toata lumea...Sunt niste elemente care sunt consumatoare masive si ineficiente. Am facut, prin aceste sisteme, pana acum in Romania sa incurajam un sistem de saracie liber consimtita, ar trebui sa iesim din el si sa creem un sistem de bunastare liber consimtita", a conchis Seitan.
Ministrul Mihai Seitan a mai spus ca obiectivul UE de crestere a ocuparii fortei de munca de la 57,4 la 75% este un obiectiv pe care Romania il agreaza, desi il gaseste foaret ambitios.
"Sa ajungi la 75 la suta in 10 ani, aproape 2% pe an este un lucru infinit mai greu decat in alte tari", a spus Seitan, apreciind ca gradul de ocupare, in Romania este legat de anumite elemente specifice si are o structura diferita pe anumite categorii sociale.
"Ocuparea in randul tinerilor este mult sub nivelul de 57,4% al UE. E o situatie generala europeana, nu este doar in Romania aceasta problema. Exista o mare diferenta intre pregatirea tinerilor in orice tip de scoala si ceea ce se cere pe piata muncii", a spus el.
Ministrul s-a referit si la educatie, in raport cu cererea pietei in materie de locuri de munca, subliniind ca exista "o lipsa de corelare totala intre ceea ce se cere pe piata muncii si ceea ce reusim sa calificam".
Seitan a apreciat ca este necesara schimbarea curriculei educationale, dar si ca flexibilitatea pe piata pregatirii profesionale ar trebui regandita.
"As mai spune un singur lucru, care se refera la aceasta problema a ocuparii care devine specifica nu numai a Romaniei, dar Europei, problema mobilitatii fortei de munca. Mobilitatea fortei de munca europeana si in special in Romania este relativ mica", a mai precizat Seitan.
"O a doua problema, care se refera tot la ocupare in ultima instanta, dar este mai generala, intr-o situatie de economie de piata dinamica, cu schimbari imprevizibile de multe ori, flexibilizarea raportului de munca este esentiala. Din pacate noi nu reusim, de ani de zile, sa cream sistem de raporturi de munca suficient de flexibil ca sa poata face fata la o ocupare care este necesara, intr-o situatie de criza", a subliniat ministrul, adaugand ca exista un sistem de raporturi de munca si un pachet intreg de legi care ar trebui revizuit si in care societatea civila in mod special, sindicate, patronate si nu in ultima instanta politicieni ar trebui sa conlucreze.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult