Londra nu renunta la restrictiile pentru muncitorii romani

Londra nu renunta la restrictiile pentru muncitorii romani
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 31 martie 2010   Ora: 07:06

Intrebat daca Londra si-ar putea schimba pozitia in legatura cu restrictiile impuse cetatenilor romani pe piata muncii din Regatul Unit, Barnett a reamintit ca "Guvernul britanic a luat o decizie privind muncitorii romani.

Dar sunt deja foarte multi muncitori romani in Marea Britanie si au avut o contributie foarte importanta pentru dezvoltarea tarii", a adaugat reprezentantul diplomatic al Londrei, prezent la inaugurarea expozitiei "130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Marea Britanie, Franta si Germania".

In 2004, cand opt state din fostul bloc comunist au aderat la UE, cetatenii lor nu au fost vizati de restrictii in accesul pe piata muncii din Marea Britanie. Din cauza afluxului mare de imigranti, Londra a decis ulterior in cazul Romaniei si Bulgariei, care au aderat in 2007, aplicarea acestor restrictii, la care un stat membru are dreptul sa recurga pe o perioada maxima de sapte ani.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, declara in septembrie 2009, intr-un interviu pentru NewsIn, ca restrictiile de pe piata britanica a muncii creeaza o vulnerabilitate pentru cetatenii romani, care sunt expusi unor riscuri de exploatare, fiind timpul ca aceste restrictii sa inceteze complet.

Autoritatile britanice au decis, totusi, in noiembrie 2009, sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pentru inca cel putin doi ani. Ministerul britanic de Interne a precizat ca decizia este necesara pentru a proteja lucratorii britanici si "interesul national".

Pana atunci, restrictiile erau revizuite anual.

Luna trecuta, ministrul britanic pentru afaceri europene, Chris Bryant, a explicat, potrivit presei bulgare, ca ridicarea restrictiilor privind muncitorii romani si bulgari pe piata muncii depinde de situatia economica a Marii Britanii.

Bryant a explicat ca restrictiile impuse muncitorilor bulgari si romani pe piata muncii britanice tin de faptul ca, in 2007, cand cele doua tari au aderat la UE, economia britanica nu mai era la fel de stabila ca in 2004, iar in prezent este foarte greu pentru Londra sa ridice aceste restrictii din cauza problemelor economice, potrivit oficialului. Astfel, situatia economica a tarii trebuie sa se stabilizeze inainte de a lua aceasta masura, a afirmat el.

Potrivit unei evaluari a Ambasadei Romaniei, numarul romanilor din Marea Britanie este de pana la 70.000, ceea ce reprezinta "o comunitate importanta, dar nu foarte mare", potrivit ambasadorului Ion Jinga.

"Avem in jur de 600 de asistente si medici care lucreaza in sistemul medical britanic, avem peste 3.000 de studenti romani, prima balerina de la Covent Garden este tot o romanca, avem pictori, arhitecti, compozitori. Este o comunitatea inchegata, cu care Ambasada are o colaborare excelenta si cu care ne mandrim", a detaliat ambasadorul roman Ion Jinga.

Presa britanica, in special cea tabloida, scrie insa relativ frecvent despre romanii care stau ilegal in Marea Britanie, fie ca sunt victime ale traficului cu fiinte umane, fie infractori, adesea specializati in furtul de la bancomate, sau persoane, mai ales de etnie roma, care fraudeaza sistemul britanic al asigurarilor sociale.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Cum să obții un echilibru între economisire și distracție

Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult