Disponibilizarile continua pana in mai
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 29 martie 2010 Ora: 08:02
Astfel, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza, pana in luna mai, o relativa stabilitate a productiei, soldul conjunctural fiind de +3%, imbunatatit fata de cel din ancheta din februarie, de -3%.
Firmele din industria prelucratoare iau in calcul in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -16%), mai ales in cazul firmelor mari, cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -18%).
Cele mai afectate domenii ar urma sa fie metalurgia, fabricarea altor mijloace de transport, tiparirea si reproducerea pe suporti a inregistrarilor (solduri conjuncturale -52%, -41% si respectiv -28%).
Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%).
Potrivit estimarilor din martie, activitatea din constructii ar putea inregistra o tendinta de scadere moderata atat a productiei (sold conjunctural -11%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%). Estimarile s-au imbunatatit de la ancheta din februarie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -22% pentru fiecare.
Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -18%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa inregistreze o relativa stabilitate (sold conjunctural -2%).
Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o stabilitate relativa a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -1%) fata de un sold conjunctural de -16% anticipat in februarie.
Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +7%), in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri va scadea (sold conjunctural -16%).
Angajatorii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -13%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul ar urma sa creasca (sold conjunctural +20%).
In sectorul serviciilor, managerii se asteapta la o relativa stabilitate a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de +4% de la -14% in estimarea anterioara. In schimb, numarul de salariati este asteptat sa se reduca moderat (sold conjunctural -7%), tendinta data in special de intreprinderile mari, cu intre 250 si 499 de salariati.
In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se mai precizeaza in comunicatul Statisticii.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult