Vor creste preturile gazelor si energiei in 2010?
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 26 aprilie 2010 Ora: 22:27
Ce se va intampla cu preturile la energia electrica si gazele naturale anul acesta?
Pretul la energie electrica si la gaze va creste anul acesta.
Cred ca trebuie sa gasim o solutie inteligenta care sa ajute economia sa creasca, sa ajute operatorii din regiune, dar si pe consumatori.
Romania are o mare nevoie de investitii atat in segmentul de energie electrica cat si in cel al gazelor naturale.
In momentul de fata, piata energiei electrice este estimata la 35 miliarde de euro, dar avem nevoie de investitii semnificative pentru a ne ridica la un nivel mai bun.
Cum vedeti infiintarea celor doua companii energetice?
Vad aceasta dezvoltare destul de critica. Nu exista destula informatie pusa la dispozitie, doar o prezentare, cateva informatii pe scurt dar inca nu inteleg cum se vor dezvolta aceste doua companii.
Spun ca este o situatie critica intrucat vom avea doua companii care vor detine impreuna peste 90% din piata si asta va avea efecte asupra competitiei pe piata.
Asteptam sa vedem detaliile dar ma tem ca vor avea un impact negativ asupra noilor investitii pe piata.
Ce alternativa era la infiintarea acestor companii energetic?
In primul rand nu vad avantajele acestei actiuni. Exista alte alternative valabile.
Tinand cont de faptul ca Romania duce lipsa de investitii in acest sector, privatizarea si aducerea de noi parteneri pentru a stabili parteneriate de tip public-privat ar fi o alternativa buna pentru dezvoltatrea sectorului energetic din Romania.
Are Romania potentialul sa devina un jucator semnificativ in regiune, in viitorul apropiat?
In viitorul apropiat nu va fi posibil insa, pe termen mediu, Romania are toate posibilitatile sa devina un jucator important in aceasta parte a Europei.
Daca analizam posibilitatile pe care le ofera aceasta tara, vom vedea un potential ridicat in ceea ce priveste atat productia energetica, cea de gaze naturale, cat si productia de hidroenergie.
E.ON dispune de tehnologia necesara pentru a exploata biomasa Romaniei, de a fructifica resursele eoliene si poate instala panouri solare, eneregiile regenerabile urmand sa fie un punct de interes major, in viitor.
Pentru toate acestea trebuie sa fim in continua dezvoltare si trebuie sa avem o piata care sa atraga investitorii.
Romania are o pozitie strategica foarte buna si ar putea juca un rol important pe piata energetica a Europei de Sud-Est.
Este 2010 anul fuziunilor si achizitiilor pe piata companiilor energetice?
2010 este inca un an de criza, iar investitorii care dispun totusi de bani sunt atenti la investitiile pe care le fac.
Nu ma astept sa vad schimbari semnificative in Romania.
Exista alte tari care reprezinta optiuni interesante, de aceea este extrem de importanta stabilirea unei legislatii favorabile investitorilor pentru ca fuziunile si privatizarile in Romania sa devina din nou interesante.
Stagnarea vanzarilor este cel mai optimist scenariu in acest an pentru piata de energie?
Bineinteles, in Romania se asteapta o usoara revenire a economiei in a doua jumatate a acestui an, ceea ce ar putea duce la o crestere a consumului.
Piata de energie depinde foarte mult de starea economiei, insa in acest moment, nu exista niciun indiciu ca ar putea fi fi vandute cantitati suplimentare.
Cum i-a afectat diminuarea consumului pe jucatorii din piata energiei electrice?
Ca si alte sectoare, cel energetic este afectat de criza, insa noi ne aflam intr-o situatie fericita pentru ca avem o baza solida de consumatori, cum ar fi gospodariile, care au un consum relativ stabil.
Compania E.ON a fost afectata destul de mult de cresterea costurilor si de scaderea volumului de consum, care inseamna o scadere a rezultatelor si, in final, a veniturilor.
In plus, in aceasta perioada, trebuie sa fim foarte atenti cu clientii rau-platnici.
Ati afirmat ca statul ar trebui sa majoreze pretul gazelor naturale si pe cel al electricitatii.
Cerintele noastre sunt cat se poate de justificate si sunt determinate de cativa factori. Cel mai important dintre acestia este cresterea semnificativa a pretului gazelor de import.
Intre trimestrul 4 din 2009 si trimestrul 1 din 2010, cresterea a fost de 10%, iar noi ne asteptam la o viitoare majorare a pretului pana la sfarsitul anului, tot in jurul a 10-15%.
Cota gazelor de import a crescut semnificativ pentru ca o mare parte din resursele interne se duce spre clientii clientii industriali, ceea ce lasa o cantitate mai mica gospodariilor si pune presiune mai mare pe preturi.
Compania ar fi in acest moment fortata sa vanda produsul sub nivelul costurilor, insa nimeni nu isi permite asta.
Stagnarea preturilor ar avea un impact sever asupra intregii industrii, concretizandu-se prin pierderea de job-uri, reducerea investitiilor si a activitatii partenerilor contractuali.
Pretul gazelor naturale pentru consum domestic va creste intr-un final, asa ca daca nu incepem sa cautam solutii inteligente potrivite pentru toti partenerii de pe piata, ne vom confrunta cu un soc al preturilor.
Cresterea preturilor este o solutie, insa exista si alte modalitati prin care putem obtine un sistem bine dezvoltat.
Se gandeste E.ON la o eventuala reducere a investitiilor din Romania?
Daca vom fi nevoiti, vom reduce investitiile in Romania.
Avem probleme in ceea ce priveste finantarea stocului pentru iarna viitoare pentru ca vindem gazele naturale sub costuri.
Asta inseamna ca trebuie sa reducem stocurile si cred ca si alte companii se afla in aceeasi situatie.
Asadar, ar putea exista o problema la iarna cu privire la siguranta rezervelor pentru clientii nostri.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult