Reconectarea locuintelor la RADET, obligatorie?
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Data: 7 mai 2010 Ora: 13:39
Proprietarii de centrale termice individuale vor avea ca unica alternativa sa isi asigure, in acelasi interval, o sursa de caldura care sa provina din surse regenerabile.
Studiul aflat in discutia Primariei Capitalei a fost redactat de catre o firma privata, in baza unui contract incheiat cu municipalitatea la sfarsitul anului 2007, si este prezentat pe site-ul institutiei in dezbatere publica, termenul fiind 14 mai.
Documentul prevede ca acei consumatori deconectati de la sistemul de incalzire centralizata sa fie notificati ca "trebuie" sa se reconecteze intr-o perioada limita considerata rezonabila, de 3-5 ani.
"Consumatorii vor fi notificati asupra posibilei date cand va fi posibila conectarea la sistemul de incalzire centralizat, oferindu-le un termen limita rezonabil pentru obligativitatea conectarii.
Multi consumatori din zonele cu incalzire centralizata s-au debransat de la sistemul de termoficare si sunt in prezent incalzite pe baza de gaz natural (centrale individuale).
Cand se va hotari ca solutia viitoare de incalzire in Bucuresti va fi incalzirea centralizata, trebuie sa se impuna consumatorilor actuali cu incalzire individuala pe baza de gaz natural sa se conecteze la sistemul de termoficare sau sursa lor de caldura sa provina din surse regenerabile.
Trebuie stabilit in care din zonele in care in prezent nu exista sistem de incalzire centralizata alimentarea cu energie termica se va face din surse individuale pe baza de energie regenerabila si in care dintre acestea alimentarea se va face prin conectarea la sistemul de incalzire centralizata", se arata in document.
Autorii materialului nu explica si modul in care ar putea fi instalate surse de energie regenerabila (energie solara, biomasa sau biocombustibil, pompe de caldura bazate pe electricitate verde) intr-un bloc in care nu toti locatarii dispun de sisteme individuale de incalzire, dar admit ca in numai 50% dintre cladirile din Bucuresti pot fi instalate sisteme de panouri solare.
Este estimat insa ca tinta privind conectarea consumatorilor de gaz natural la sistemul de termoficare va fi atinsa, in functie de scenarii, intre 2018 si 2025.
Documentul releva totodata ca au fost analizate diferite puncte slabe la nivel organizational, structural si de management pentru sistemul de termoficare din Bucuresti, dintre care una principala este falimentul RADET.
"In prezent, RADET este declarat in stare de faliment. Atitudinea Primariei municipiului Bucuresti a fost pana acum destul de relaxata si putem vedea ca majoritatea directorilor care au adus RADET-ul in aceasta situatie sunt inca in functie.
Primaria va trebui sa scoata RADET-ul din aceasta situatie si astfel subventiile nu vor mai fi aproximativ 75%, ci semnificativ mai mari.
Datoria RADET-ului este considerata istorica si ar fi trebuit negociata in urma cu multi ani. Este absolut necesar aducerea RADET-ului intr-o situatie normala de functionare, inainte de privatizare", se arata in material.
Studiul mai releva ca RADET a ajuns in anii -90 la un numar mai mare de 6.000 de angajati si cu toate ca personalul a fost redus de atunci, dimensiunea o face "mai mult sau mai putin autosuficienta".
"Ce fac toate aceste persoane ? Probabil ca nimeni nu stie. Analizand organigrama, este evident ca aceasta a fost stabilita cu scopul de a gasi posturi de nivel inalt pentru cat mai multe persoane decat sa stabileasca o organizatie eficienta", este aratat in document, cu recomandarea ca sistemul centralizat de incalzire sa fie privatizat.
Documentul mai indica ca totalul costului de reconstructie si extindere a sistemelor de distributie este calculat la aproximativ 1,18 miliarde euro pentru perioada 2009-2020 (aproximativ 100 milioane euro/an), investitie asigurata de catre investitorii privati si din taxele de conectare de la noii consumatori.
Taxa de racordare la reteaua de termoficare este indicata intre 1.200 si 3.500 euro.
O alta recomandare este eliminarea subventiilor generale si introducerea unor subventii acordate pe criterii sociale, odata cu divizarea Capitalei in 10-15 zone de distributie.
"Reconstructia va reduce pierderile de caldura cu aproximativ 50%, avand ca rezulat o reducere a emisiilor de CO2 cu circa 130.000 t/an.
Totusi, atunci cand sistemul de distributie va fi extins la aproape dublu fata de cel existent, pierderile de caldura vor fi la acelasi nivel ca in prezent.
Pierderile de caldura nu au fost niciodata calculate sau masurate cu exactitate, iar in diferite rapoarte se gasesc valori cuprinse intre 15% si 35%", se atentioneaza in studiu.
Autoritatile au mai incercat in 2002, pe fondul cresterii numarului de cereri de debransare de la sistemele centralizate de incalzire, sa interzica centralele termice de apartament, invocand problemele create de acestea asupra mediului inconjurator.
Guvernul a elaborat atunci diferite proiecte, printre care si un act normativ care sa oblige proprietarii de centrale de apartament sa achite o parte din contravaloarea facturii aferente apartamentului vecin racordat la sistemul centralizat.
Incercarile de interzicere a centralelor de apartament au esuat din cauza problemelor de legalitate, iar functionarii care au prezentat planurile autoritatilor au fost demisi, procedurile birocratice pentru instalarea unor astfel de microcentrale fiind insa ulterior inasprite.
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Cum să obții un echilibru între economisire și distracție
Unii alocă mulți bani pentru cheltuieli secundare precum distracția, astfel că diferența despre care vorbeam este mică sau egală cu zero. ... citeste mai mult